Regióny

Firma začala rekonštrukciu školy bez zmluvy: Kraj podal trestné oznámenie

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) zaplatí stavebnej firme JUMA Nitra, s. r. o., za vykonané práce na rekonštrukcii Strednej odbornej školy (SOŠ) veterinárnej v Nitre, a to aj napriek tomu, že ich zrealizovala bez platnej zmluvy.

Ilustračný obrázok k článku Firma začala rekonštrukciu školy bez zmluvy: Kraj podal trestné oznámenie
Zdroj: TASR

Po dlhej diskusii o tom v stredu rozhodli krajskí poslanci. Zastupiteľstvo NSK sa rozhodlo pristúpiť k vzájomnému majetkovému vyrovnaniu, aby tak zabránilo ďalším možným škodám na budove školy. Kraj však zároveň podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

„Vznikol stav, ktorý je absolútne nezvyklý. Ja som sa ešte nestretol s prípadom, že by firma nastúpila na stavenisko bez jeho riadneho odovzdania a bez podpísania zmluvy. V tejto súvislosti, samozrejme, bolo podané aj trestné oznámenie,“ uviedol predseda NSK Milan Belica.

Kraj v prijatom uznesení uznal výšku oprávnených nákladov na zrealizovanú časť diela v maximálnom rozsahu 310 157 eur. Zároveň sa zaviazal vyplatiť ich firme do 31. mája. Do tohto termínu má zároveň firma JUMA Nitra urobiť práce na zakonzervovaní stavby v maximálnej cene 68 756 eur. Okrem toho má nahradiť náklady, ktoré mal kraj s vypracovaním znaleckého posudku na cenu stavby a na prípravu dohody o urovnaní vo výške 6100 eur.

Podľa Belicu kraj na takéto riešenie pristúpil, aby sa neznehodnotili už vykonané práce. „Tá investícia bola rozpracovaná, aj keď nezákonne. Nič nerobiť by znamenalo, že by chátralo aj to, čo už bolo postavené. Treba tam dorobiť ešte nejaké mokré procesy, ktoré je nutné zakryť, inak by sa na objekte školy diali ďalšie škody,“ skonštatoval.

Kraj vyhlásil verejnú súťaž na rekonštrukciu SOŠ veterinárnej v Nitre ešte vlani. Jej víťazom sa stala firma JUMA Nitra, ktorá sa podujala vykonať stavebné práce za cenu 1 066 645,72 eura s dobou realizácie 22 pracovných dní. Predseda NSK však s podpisom zmluvy s víťazom súťaže váhal, pretože mal vážne pochybnosti, či sa dá investícia za vyše milión eur zvládnuť za 22 dní. „Mojím motívom nebolo celý proces zastaviť, len som chcel znalecký posudok s okrúhlou pečiatkou, ktorý by potvrdil, že sa to dá v danom termíne stihnúť. Nakoniec k tomu nedošlo, lebo sa zistilo, že tá firma už robí,“ vysvetlil Belica.

Krajskí poslanci počas búrlivej diskusie žiadali vysvetlenie, ako mohla stavebná firma začať s prácami bez podpísanej zmluvy a bez riadneho odovzdania staveniska. „Treba odpovedať na otázku, čo tento stav spôsobilo. Teraz riešime následky, a nie príčinu. Tá je v tom, že bolo zbabrané celé verejné obstarávanie, kde podmienky súťaže neboli stanovené s dostatočnou kompetentnosťou a odbornosťou,“ skonštatoval poslanec Miloš Dovičovič.

Viacerí jeho kolegovia upozorňovali aj na zodpovednosť riaditeľky školy, podľa Belicu si však pri označovaní vinníka treba počkať na výsledky vyšetrovania. „Dokončenie stavby musí žiť svojím životom a trestné oznámenie zasa svojím. Ja by som nerád hovoril o zodpovednosti a nezodpovednosti. Právne založený človek si musí najskôr počkať na výsledok vyšetrovania a následne na rozhodnutie súdu. V tejto situácii bude najčistejšie riešenie zakonzervovať stav, aby nevznikali nové škody a vypísať nový tender,“ dodal Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM