Jakub Forgács Kultúra Rôzne Technológie

FOTO a VIDEO: Obdivuhodný príbeh Bystričana Jaroslava. Napriek slepote miluje fotenie

Ak máte chuť a odhodlanie, hendikep nemusí byť prekážkou. Dôkazom je aj nevidiaci Jaroslav Bohovič, ktorý žije naplno. Prečítajte si jeho príbeh.

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO: Obdivuhodný príbeh Bystričana Jaroslava. Napriek slepote miluje fotenie
15
Galéria
Zdroj: archív Jaroslava Bohoviča

Bystričan Jaroslav Bohovič ja mladý a poriadne aktívny chalan. Od narodenia je nevidiaci, ale podľa jeho záľub by ste to rozhodne nezistili. Vo voľnom čase rád pláva, korčuľuje sa a jeho veľkým hobby je dokonca aj fotenie. Ako je to vôbec možné? Viac prezradil v rozhovore.

Zdroj: YouTube.com

Mesto s bariérami

„Mám vodiaceho psíka Kristiana, osobnú asistentku Vladku a iných ľudí okolo seba, ktorí mi pomáhajú,“ povedal pre spravodajský portál Bystrica 24 Jaroslav, ktorý sa v živote musel pasovať už s viacerými problémami.

Keď zmaturoval na obchodnej akadémii v Slovenskej Ľupči, prácu si nenašiel v divadle a ani v kaviarni. Bol problém so psom. Neraz má však situáciu sťaženú aj v bežnom živote. „Problémom sú dopravná situácia v meste, hlavne na priechodoch. V zime nie sú chodníky dostatočne odhrnuté a neustále na nich bojujem s obmedzeniami.“ vymenoval mladík, ktorý by veľmi rád uvítal aj jedálne lístky v reštauráciách v Braillovom písme.

Napriek všetkému, žije naplno. Zoznam záľub a aktivít, ktoré má Jaro, je snáď nekončiaci. „Okrem spomínaných športov sú to aj hudba, angličtina, výroba rôznych vecí, navštevujem hodiny klavíra a tanca a mám aj klavírne koncerty a tanečné vystúpenia. Pomáham, čo sa dá, umývam riady aj vešiam prádlo,“ dodal. Jednou z najobdivuhod­nejších záľub je však určite fotenie.

Fotí, čo počuje

„Fotím, čo počujem. Preto, lebo je to len jeden okamih. Na záberoch zachytávam stromy, lúky, lesy, zvieratá a ľud pri rôznych činnostiach,“ vymenoval Jaro. „Fotím preto, lebo ma to baví a fotky posielam kamarátom, aby videli, kde všade som bol,“ doplnil.

S jeho hobby mu veľmi pomáha práve asistentka Vladka.„Fotím tak, že si dám foťák k nosu a odfotím, čo mi Vladka povie. Opíše mi fotku, ktorá sa mi vydarila a potom urobím veľa záberov, aby sa dalo z čoho vybrať,“ vysvetlil mladý fotograf, ktorý najskôr cvakal na foťák svojej asistentky a neskôr dostal aj svoj vlastný.

Svoje diela už mal možnosť aj vystavovať v hoteli na Šachtičkách, na letisku Sliač, v Bratislave na Ministerstve životného prostredia, v priestoroch Radnice v Banskej Bystrici, v bystrickej knižnici a v rôznych inštitúciách. Teraz si výber jeho fotiek môžete pozrieť v priloženej fotogalérii. Prikladáme aj videodokument o tomto mladom obdivuhodnom človeku.

V OBRAZOCH: Nevidiaci Bystričan Jaro zachytáva svet cez hľadáčik fotoaparátu
15
Galéria
Zdroj: archív Jaroslava Bohoviča
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM