JAB Regióny Kultúra Rôzne

FOTO A VIDEO: Veľkonočný pondelok v podaní súboristov z Čačiny

O zachovávanie tradícií sa snažia aj členovia folklórneho súboru Čačina zo Spišskej Novej Vsi. Pozrite si aj vy, ako si vychutnali veľkonočný pondelok.

Ilustračný obrázok k článku FOTO A VIDEO: Veľkonočný pondelok v podaní súboristov z Čačiny
16
Galéria

Najväčší kresťanský sviatok vyvrcholil vo Veľkonočný pondelok aj v Spišskej a okolí. A nechýbala ani oblievačka či šibačka. V akcii boli aj členovia folklórneho súboru Čačina zo Spišskej Novej Vsi. Tí každý rok oblejú a vyšibú svoje kamarátky z celého okresu.

Súboristi z Čačiny udržiavajú veľkonočné tradície ...
1
Galéria

Ako nám prezradili, stretli sa už o šiestej ráno, keď sa obliekli do krojov a začali postupne obchádzať všetky dievčatá z folklórneho súboru. My sme ich zastihli v „akcii“ v susedných Smižanoch. „Boli sme v Spišskej aj v Iliašovciach a ešte nás čakajú Markušovce, Matejovce a Nálepkovo,“ vymenoval Šimon s tým, že každý rok ide o takmer celodennú akciu, keďže dievčat je dosť.

Ich výbavu okrem krojov a harmoniky tvoril aj korbáč úctyhodných rozmerov a vedrá s vodou. „Snažíme sa o udržanie tradícií, aby aj ďalšie generácie vedeli, aké zvyky boli typické pre toto obdobie na Spiši. Chceme, aby dievčatá boli zdravé a krásne ,“ zhodli sa folkloristi, ktorí sa netajili tým, že dievčatá majú natoľko radi, že sa ich snažia oblievať väčšinou teplou vodou.

V pondelok dopoludnia navštívili aj svoju kamarátku Veroniku, ktorá mala úsmev na tvári aj keď bola mokrá ako myš. „ Mne sa tento zvyk páči. V dnešnej dobe je už málo chlapcov, ktorí to dodržiavajú a keď chodia kúpať, tak väčšinou idú za vidinou zárobku. My našim chlapcom peniaze nedávame. Dostanú vypiť, koláčik a pantličku (stužku) na korbáč,“ povedala pre náš portál s tým, že niekedy každý chlapec mal svoj korbáč a čím mal viacej stužiek, tým bol večer na zábave väčší frajer. „Tak ako kedysi aj my sa potom večer všetci ešte stretneme posedíme a zabavíme sa,“ doplnila Veronika.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM:  Dievčatá sa nevyhli tradičnej veľkonočnej oblievačke
16
Galéria
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM