Regióny

FOTO: Ako vyzerala historická Bratislava bez výškových budov v roku 1959?

Mnohí Bratislavčania sa hnevajú na developerov, ktorí stavajú a stavajú, kým nezastavajú posledný centimeter štvorcový. Spomínate si ešte, ako vyzeralo mesto pred ich príchodom?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Ako vyzerala historická Bratislava bez výškových budov v roku 1959?
9
Galéria
Zdroj: Archív a zbierka Martin Entner

Tvár každého mesta sa mení striedaním ročných období či režimov. Panorama Bratislava dnes vyzerá celkom inak ako tomu bolo v roku 1959. Dominantné kopce vystriedali výškové budovy, historické štvrte zase moderné sídliská.

Bratislavský hrad v roku 1959

Bratislavský hrad je výraznou siluetárnou dominantou hlavného mesta. Počas svojho života však zmenil svoju tvár niekoľkokrát, či už kvôli spoločenským a politickým zmenám alebo veľkému požiaru, ktorý vypukol v roku 1811, zničil neodmysliteľnú súčasť panorámy mesta, Bratislavský hrad.

V roku 1959 však už bola rozsiahla rekonštrukcia po stáročia zanedbávanej zrúcaniny, ktorá začala v roku 1953, v plnom prúde. Prvá etapa obnovy zo stavu ruiny trvala až do roku 1968.

Prípravami na zmenu prechádzalo aj podhradie, kde mali ošarpané domy nahradiť nová modernejšia štvrť na nábreží Dunaja s výškovými obytnými domami.

Čítajte aj: OBRAZOM: Spomínate si ešte, ako vyzerala Obchodná ulica v roku 1986?

Top 10 roku 1959

Na Tobruckého ulici už dva roky funguje nový podnik zahraničného obchodu TUZEX, v ktorom možno nakupovať tovar v malom na odberné poukazy Štátnej banky československej a Živnostenskej banky za niektoré cudzozemské platidlá.

Bratislavčania sa už rok tešia 4-tisíc miestam na sedenie a zastrešeniu ľadovej plochy kvôli konaniu majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní.

Československý zväz mládeže zorganizoval v duchu nového spoločenského poriadku a pokrokového vedeckého svetonázoru prvú svadbu pre svojich členov 18. mája 1959. Po skončení sobášneho obradu v sobášnej sieni Starej radnice odchádzal manželský pár do Reduty na svadobnú hostinu.

V letných mesiacoch sa na ta trati Bratislava – Žilina objavil prvý bufetový vozeň československej výroby v skúšobnej prevádzke. Vybavený je výčapným pultom aj servisom na prípravu teplých jedál.

V Bratislave sa stavajú nové obytné výškové budovy prúdovou metódou, stavby z liateho betónu. Megalomanský projekt socializmu prináša nové domy aj nové ulice.

Hlavné mesto má jeden z najmodernejších Domov nábytku v republike. Dom nábytku poskytuje bezplatnú, odbornú poradenskú službu. Nábytok je zväčša vývojového typu.

Čítajte aj: FOTO + VIDEO: Bratislavký Sad Janka Kráľa obsadil vojenský tábor zo 17. storočia

Zdroj: TASR

Koncom 50. rokov rastie na predhorí Malých Karpát Slavín, pamätník vďaky padlým sovietskym hrdinom. Stavba mala byť dostatočne výrazná, aby mohla konkurovať hradu a situovaná tak, aby bola dobre viditeľná pri diaľkových pohľadoch z hlavných príjazdových ciest do mesta, aj z jeho významných lokalít.

Svetlo sveta uzrelo prvé vydanie Slovníka slovenského jazyka. Ambíciou slovníka bolo zachytiť celonárodnú slovenskú frazeológiu aj dobovú odbornú terminológiu.

V roku 1959 sa hovorí o rozširovaní rekreačnej oblasti Senecké jazerá. Plánuje sa kasíno, letisko pre vrtuľníky, letný amfiteáter, zábavný park aj veľké rekreačné a športové stredisko.

Čítajte aj: Televízna veža Kamzík sa týči nad Bratislavou už 41 rokov

Zdroj: TASR
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM