Správy Rôzne Zo Slovenska

FOTO: Bratislavská ZOO sa rozrástla o rozkošné mláďatká

Jar je obdobím, kedy v prírode prichádza na svet najviac mláďat. Výnimkou nie je ani bratislavská ZOO, v ktorej sa môžete zoznámiť s novonarodenými lemurmi, surikatami a ďalšími zvieratkami.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bratislavská ZOO sa rozrástla o rozkošné mláďatká
12
Galéria
Zdroj: ZOO Bratislava archív

Bratislavská ZOO počas víkendov víta davy návštevníkov, ktorí aj túto jar majú čo obdivovať. Medzi chovancov ZOO totiž pribudlo viacero mláďat.

Mláďa lamy

Začiatkom marca sa narodil samček lamy krotkej. Jeho mama sa volá Nieves, otec Bodgyo. Matka sa o mláďa vzorne stará, trpezlivo ho kojí, keď sa mláďa potrebuje napiť a svojho potomka stráži tým, že sa zdržiava v jeho blízkosti. „Zaujímavosťou je, že mláďa sa po narodení postavilo na nohy do 1 hodiny, kedy sa napilo materského mlieka. Mamy lamy svoje mláďatá neolizujú, ako to robí väčšina druhov cicavcov. Plodové obaly, v ktorých je mláďa obalené, sa totiž pretrhnú samé, takže matkina pomoc nie je nutná,“ dozvedeli sme sa od ZOO Bratislava.

Hrdá mamička kozička

Koncom marca prišiel v ZOO na svet aj samček a samička kozy kamerunskej a tesne po nich ďalšie dve mláďatká, tiež samček a samička. Ich mamou je koza s menom Juniorka. Otec všetkých štyroch mláďat sa volá Kubo.

„Toto africké plemeno je veľmi odolné a nenáročné. V suchých podmienkach Afriky sa mu vyvinul žalúdok, ktorý vie veľmi dobre stráviť nekvalitné suché trávy. Pri chove je teda dôležité, aby sa myslelo práve na podmienky, ktorým je daný druh či plemeno prispôsobené v prirodzenom prostredí. U niektorých druhov platí, že menej je viac. Ak im chceme dopriať „kvalitnú“ potravu, môžeme im uškodiť, pretože tráviaca sústava nie je schopná takúto potravu spracovať,“ informuje ZOO.

Lemurie bábo

„Bláznivý“ prvý apríl bol významným dňom pre siky vietnamské. Svetlo sveta vtedy uzrel malý samček. V ten istý deň sa narodilo aj mláďatko lemura kata. Matkou mláďatka je Ala, otcom Riško. Lemuria mama sa o mláďatko vzorne stará. Mláďatko vo výbehu lemurov kata ťažšie zazriete, pretože sa ukrýva v srsti matky na jej bruchu.

Pichľavý drobec

Apríl žičil aj rodinke dikobrazov bielochvostých. Narodil sa im malý samček. Povera hovorí, že pri obrane tieto zvieratá strieľajú ostne do nepriateľov. To však nie je pravda. „Ak sa dikobraz cíti byť ohrozený, hýbe telom tak, že ostne do seba narážajú a vydávajú rachotivý zvuk. Ak to nepriateľa nezastraší, dikobraz k nemu nacúva, ostne zabodne do jeho tela a ich korene uvoľní zo svalových kapsičiek, takže ostne ostanú zabodnuté. Samotné ostne nezabíjajú, no keďže sa na nich nachádza špina a baktérie, nepriateľ môže takémuto zraneniu podľahnúť,“ približuje ZOO.

Lemur aj surikaty

Počet mláďat v ZOO zvýšil aj malý pruhovaný lemura kata. Mamou mláďatka je Kasijy, otcom samec Riško. Lemurie mláďatá sa v bratislavskej ZOO tradične rodia v rovnakom čase, čo je skvelé hlavne pre samotné mláďatá, ktoré majú hneď kamarátov na hranie sa a šantenie. Lemurej skupine velí najskúsenejšia samica, samce sa zdržujú na okraji skupiny.

Koncom apríla sa udiala radostná udalosť aj vo výbehu surikát vlnkavých, ktorým sa narodilo niekoľko mláďat. Starší súrodenci pomáhajú s výchovou a starostlivosťou o mladších súrodencov. Mláďatá pozorujú, ako starší lovia, učia sa od nich ako reagovať na výstražný signál, či kde sa schovať v prípade nebezpečenstva.

Mláďatá v ZOO Bratislava
12
Galéria
Zdroj: ZOO Bratislava archív
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM