Jakub Forgács Regióny

FOTO: Bystrica ožila jarmočnou atmosférou. Námestím znel viachlasný horehronský spev

Centrum mesta zaplnili stovky remeselníkov a program Radvanského jarmoku oficiálne odštartoval. O prekvapenie sa postarali horehronskí chlapi!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystrica ožila jarmočnou atmosférou. Námestím znel viachlasný horehronský spev
Zdroj: TASR

Brány najväčšieho banskobystrického podujatia, Radvanského jarmoku, sa otvorili v piatok popoludní.

V poradí 359. ročník jarmoku je venovaný prvkom Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, ktoré sú prepojené s mestom pod Urpínom. Modrotlač či viachlasný horehronský spev dominovali otváraciemu ceremoniálu.

Horehronskí chlapi z obcí Šumiac, Vernár, Pohorelá, Telgárt prekvapili, keď časť z nich spievala pred historickou radnicou, vzápätí sa spev ďalších ozval z vrcholu Hodinovej veže a hlasy ostatných zneli spomedzi jarmočníkov.

Na Radvanskom jarmoku, ktorý potrvá do nedele (11.9.) popoludnia, svoje umenie predstavuje 330 domácich a 31 zahraničných remeselníkov aj z Maďarska, Poľska, Českej republiky, Bulharska, Srbska-Vojvodiny, či Rumunska.

V centre námestia sú najviac zastúpení vareškári a medovnikári, no svoje ľudovo-umelecké majstrovstvo predstavujú i zvonári, kováči, keramikári, mydlári, remenári, kožušníci, výrobcovia šperkov, krojov a spracovatelia medu. Mnohí z nich návštevníkov zaúčajú do tajov toho-ktorého remesla.

Ako konštatoval primátor Ján Nosko, Banskobystričania a návštevníci mesta dostali k Radvanskému jarmoku skvelý darček. Na Námestí SNP a na Námestí Štefana Moysesa môžu od piatka využívať kvalitný a vysokorýchlostný internet bez obmedzenia množstva sťahovaných dát. Názov Free Wifi je MojaBanskaBystrica, a ako primátor zdôraznil, Banská Bystrica je mestom všetkých.

Verí, že bohatý kultúrny program, ktorý mesto pripravilo, uspokojí aj náročných návštevníkov. Stánky sa ešte len chystá obísť, no tradícii zostal verný a symbol Radvanského jarmoku, ktorým je vareška, už jeho manželka dostala.

„Verím, že aj vnúčik sa poteší a užije si banskobystrickú atmosféru,“ dodal Nosko. Počas otváracieho ceremoniálu dostal primátor do daru modrotlačovú kravatu. Druhý viceprimátor Martin Turčan je presvedčený, že jarmok každým rokom graduje. O rok bude jubilejný a keďže Banská Bystrica bude Európskym mestom športu 2017, podľa neho sa určite ponesie aj v tomto duchu.

Pozrite si v našej fotogalérii, ako to vyzeralo v centre Banskej Bystrice počas piatkového popoludnia!

Čítajte tiež:

KOMPLETNÝ PROGRAM Radvanského jarmoku: Tohtoročné lákadlá podujatie za podujatím

FOTO: Bystricu zaplnili stánky aj kolotoče: Atrakcie Radvanského jarmoku v kocke

FOTO: Radvanský jarmok ako si ho už nepamätáme: Unikátne zábery spred 60 rokov

V OBRAZOCH: Radvanský jarmok v Bystrici v plnom prúde
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM