Jakub Forgács Kultúra Zo Slovenska

FOTO: Bystrické sídlisko hýri farbami. Pouliční umelci sa predviedli vo veľkom

Ľudia sprejujúci po stenách nemusia byť iba vandalmi. Presvedčiť sa o tom mohli aj Bystričania v Sásovej. Čo hovoríte na nové výtvory?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystrické sídlisko hýri farbami. Pouliční umelci sa predviedli vo veľkom
35
Galéria
Zdroj: Fopart

Na ihrisku v Sásovej sa opäť stretli zástupcovia kultúry ulice počas Fopart Street Culture Graffiti Jamu. „Čaro akcie tohto typu je, že každý kto sa venuje maľovaniu, hudobnej produkcii, tancovaniu alebo rapovaniu, či spevu, sa môže slobodne prejaviť a takzvane si zadžemovať s ostatnými, poprípade porovnať si svoje schopnosti,“ povedal pre spravodajský portál Bystrica 24 Matúš z OZ Fopart, ktoré akciu pripravilo.

Graffiti prišli okrem lokálnych do Banskej Bystrice namaľovať aj writeri zo Žiliny, Malaciek, Nitry, Zvolena, Humenného a Handlovej. „Podujatie prebiehalo v priateľskom duchu a na ihrisku sa postupne striedali ľudia rôznych vekových kategórií. Podaktorí prišli len na chvíľu poobdivovať a našlo sa aj zopár takých, ktorí vydržali robiť atmosféru celý deň. Maľovalo sa už od rána za doprovodu DJov, ktorí hrali z platní. Bez toho by akcia tohto typu ani nemala ten správny "feeling“," pokračoval v rozprávaní.

O natretý podklad a všetko ostatné sa postarali v rámci dobrovoľníctva organizátori. Nechýbali ani chutné jedlá pripravené na špeciálnom grille. Tanečný element prišli reprezentovať tanečníci Planéty pohybu zo Žiaru nad Hronom. Zloženie prevažne mladších tanečníkov prinieslo jedinečné spestrenie akcie. „Na záver akcie v podvečerných hodinách si účastníci dopriali zopár hier s basketballovou loptou, čím sa aj pomaly ukončilo podujatie. Niektorí zostali v dobrej nálade z akcie až do rána,“ dodal Matúš.

Maliari mali tému streetball, čo značí, že tento týždeň v sobotu sa chystá opäť ďalší graffiti jam, kde bude zohrávať hlavnú úlohu práve tento šport. Znovu nebudú chýbať ani účastníci z iných miest. Preto by si lokálni nemali nechať ujsť šancu na reprezentovanie.

Pozrite si v priloženej fotogalérii diela šikovných writerov!

V OBRAZOCH: Bystrické múry oživili farby sprejerov
35
Galéria
Zdroj: Fopart
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM