Eva Drugdová Regióny Zo Slovenska

FOTO: Dar prírody na nezaplatenie. Vyviera nám priamo pod Pustým hradom

Zvolen a priľahlé okolie je mimoriadne bohaté na minerálne pramene. Našli by sme ich tu niekoľko desiatok. Medzi najobľúbenejšie patrí Červený medokýš.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Dar prírody na nezaplatenie. Vyviera nám priamo pod Pustým hradom
12
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Zvolen a jeho okolie sa môže popýšiť množstvom minerálnych i termálnych vôd. Záujem o ne stúpa v teplých dňoch, keď nám prídu vhod aj prírodné minerálky, ktoré si môžeme načapovať priamo z prameňa. Vyhľadávanou minerálnou vodou v našom meste je Červený medokýš na ľavom brehu Hrona. Po ceste k prameňu sa môžete pokochať aj novým umeleckým výtvorom, a to sochou svätej Alžbety, ktorú nedávno vytvorili šikovní majstri v rámci rezbárskeho sympózia.

Najľahší prístup k nemu je po asfaltovej ceste popri zimnom štadióne po ľavom brehu Slatiny a Hrona. Môžete ho navštíviť autom, na bicykli alebo si spraviť peknú prechádzku spojenú s výstupom na Pustý hrad. Ako odmena vás neminie osviežujúca voda zadarmo a rovno z prírody.

Voda Červeného medokýša je veľmi vyhľadávaná. Hoci sme pri jeho návšteve boli pri prameni sami, dozvedeli sme sa od chatárky, že prameň navštevuje veľa ľudí. „Niekedy sa načakáte aj hodinu. Podľa toho, ako to vychytíte. Aj ja tam chodím pravidelne, voda je neskutočne chutná a zdravá. Pokojne si naberte,“ objasnila nám pani z neďalekej chatky.

Ako sa môžete dozvedieť z informačnej tabule blízko prameňa, jeho voda je slabo až stredne mineralizovaná a patrí medzi hydrouhličitánové, sodno-vápenáto-horečnaté vody, so zvýšeným obsahom kyseliny kremičitej. Vďaka minerálnym látkam, ktoré obsahuje, má tiež priaznivé účinky na zdravie človeka.

Červený medokýš je skutočne darom prírody na zaplatenie, no škoda, že si ho nedokážeme vážiť o trochu viac. Jeho okolie je totiž znečistené odpadkami, čo narúša prvý dojem z navštíveného miesta. Mali by sme dbať viac o udržiavanie čistoty prírody a predovšetkým starať sa viac o poklady zeme, ktoré nám dáva.

V priloženej galérii si môžete pozrieť zábery z Červeného medokýša!

V OBRAZOCH: Dar prírody pod Pustým hradom
12
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM