Eva Drugdová Kultúra Rôzne

FOTO: Do Zvolena sa vrátili králi v nadživotnej veľkosti. Nádhera spod rúk rezbárov

Drevo premieňajú na sochy kráľov či svätej Alžbety. Unikátne výtvory môžu Zvolenčania obdivovať priamo pod Pustým hradom.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Do Zvolena sa vrátili králi v nadživotnej veľkosti. Nádhera spod rúk rezbárov
14
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Ak sa v týchto dňoch vyberiete pod Pustý hrad, určite vášmu záujmu neuniknú piati pracovití rezbári, ktorí vytvárajú hotové umelecké diela. Prebieha tam totiž rezbárske sympózium, ktoré je iniciatívou Priaznivcov Pustého hradu o. z. a Lesného podniku mesta Zvolen.

„Piati rezbári z celého Slovenska sa zišli práve pod Pustým hradom, aby z dreva vyrezali sochy kráľov v nadživotnej veľkosti. Chceme tak opäť zatraktívniť areál Pustého hradu,“ vysvetľuje viceprimátor Jaroslav Stehlík a aktívny člen združenia.

Šikovní rezbári vytvárajú sochy kráľov, ktorí súvisia s históriou hradu a sochu svätej Alžbety. Na nej pracuje Ján Šeliga z Oravy a prezradil nám, že si musel naštudovať niečo aj z histórie, aby vedel postavu verne zobraziť. Priblížil nám, že svätá Alžbeta zasvätila svoj život pomáhaniu chudobným a viedla skromný život. Najťažšie je pre neho vyrezávať tvár a najmä oči.

Okrem Alžbety, ktorá by sa mala nachádzať pod Pustým hradom, vznikajú sochy kráľov Ondreja II., Ondreja III., Bela IV. a Ladislava IV. Kumánskeho. Tie pribudnú priamo na Pustý hrad.

Stanislav Polek z Košíc vyrezáva Ondreja III. „Preštudoval som si čosi o ňom. Bol to mladý bojovník, bránil naše územia, ale zomrel mladý okolo 40 rokov,“ prezradil rezbár Stanislav. Vyrezanie sochy podľa jeho slov trvá 5 až 6 dní, a to musia pracovať od rána do večera, aby to stihli. Najčastejšie vyrezáva anjelov, betlehemy, tanečníkov, spevákov, ale aj netradičné veci ako africké postavy.

Rezbári budú opracovávať veľké kusy dreva ešte celý týždeň a určite stojí za to, pozrieť si, ako vďaka ich šikovným rukám vznikajú krásne umelecké diela.

Prácu rezbárov si môžete pozrieť aj v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Rezbári pod Pustým hradom
14
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM