Jakub Forgács Regióny Rôzne Zo Slovenska

FOTO: Jozef z Horehronia má zlaté ruky. Vytvára krásne miniatúry dreveníc aj krojov

Nádhera, čo dokázal vyrobiť Jozef Gavura! V horehronskej obci Pohorelá je múzeum plné malých exponátov. Ukrýva detaily z histórie obce.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Jozef z Horehronia má zlaté ruky. Vytvára krásne miniatúry dreveníc aj krojov
5
Galéria
Zdroj: TASR

Detaily z histórie obce Pohorelá v okrese Brezno približuje malé regionálne múzeum, ktoré vytvoril miestny obyvateľ Jozef Gavura. Jeho základ tvoria vlastnoručne vyrobené modely dreveníc, nechýbajú však ani miniatúry miestnych krojov, rôzne ľudové predmety či ukážky hospodárskych prác. Ako sám povedal, impulzom pre jeho tvorbu bola návšteva výstavy Agrokomplex.

„Tam som zbadal malý model drevenej latríny. Chcel som si ho kúpiť, ale syn mi povedal, že niečo podobné dokážem urobiť aj sám. Doma som ju skutočne aj spravil a stala sa mojím prvým modelom,“ priblížil Gavura s tým, že postupne začal dorábať ďalšie drevené miniatúry.

„Najprv som postavil model svojho rodného domu. Postupne som urobil ďalšie drevenice z Pohorelej, ktoré som mal v pamäti,“ dodal.

Miniatúram sa venuje zhruba desať rokov a za ten čas ich vyrobil okolo 20, pričom výroba jednej trvá okolo 80 až 120 hodín. Najprv ich mal uložené vo svojom dome, ako sa však ich počet rozrastal, začal byť problém s miestom. So synom sa preto rozhodli postaviť pre ne samostatnú drevenú stavbu.

„Mysleli sme si, že to spravíme raz-dva a za bagateľ. Stálo nás to však veľa času i peňazí, nakoniec sme ju ale dokončili a vytvorili toto malé múzeum. Urobil som ho pre ľudí a hlavne pre mládež, aby videla, ako sa kedysi žilo,“ poznamenal Gavura s tým, že svoje múzeum bezplatne sprístupňuje všetkým záujemcom, ktorých rád prijme a všetko im porozpráva.

Podľa slov starostky Pohorelej Jany Tkáčikovej obec s nadšencom spolupracuje a jeho úsilie vníma pozitívne. „Chodí nás prezentovať na rôzne akcie a informujeme o ňom aj v našich obecných novinách. Ak sa nás návštevníci pýtajú na nejaké zaujímavosti v dedine, vždy ich k nemu usmerníme,“ povedala s tým, že v pláne majú tiež osadenie informačnej tabule o múzeu.

Pozrite si úchvatné výtvory z dreva v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Horehronec vytvára úchvatné miniatúry
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM