Jakub Forgács Rôzne

FOTO: Keď mráz maľuje kvety. Nádhera pri Bystrici dokonale zachytená fotografkou

Mrazy posledných dní potrápili mnohých. Nájdu sa však aj ľudia ako Lucia Dovalová z Badína. Dokázala zachytiť úchvatné výtvory prírody.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Keď mráz maľuje kvety. Nádhera pri Bystrici dokonale zachytená fotografkou
19
Galéria
Foto: Lucia Dovalová

O dielach učiteľky chémie a výtvarnej výchovy v ZŠ s MŠ Badín Lucie Dovalovej ste na našom webe mohli čítať už viackrát. So svojimi žiakmi vytvárala a fotila zamrznuté bublinky či pestrofarebné kryštáliky liekov v polarizovanom svetle. Najnovšie opäť využila mrazivú silu prírody a výsledok stojí za to.

Ako povedala Dovalová, hoci podmienky pre fotenie bubliniek neboli tento rok najlepšie, opäť sa naskytli nové možnosti, nové plochy pre usadenie bubliniek, nové farby, kontrastné plochy. „Toto všetko určite tiež prispelo k tomu, že bublinky aj keď stále rovnaké, z rovnakej zmesi saponátu, vody a glycerolu či sacharózy, predsa sú opäť iné. Raz prisadne na nich vločka, inokedy rozkvitne kvet, vyrastie list paprade – samozrejme v prenesenom slova zmysle,“ uviedla pre spravodajský portál Bystrica 24. Všetko toto vytvára mráz a vykresľuje svetlo.

„Niečo podobné môžeme vidieť na sklenených tabuliach starých okien, keď vonku prituhne,“ vysvetlila o najnovšom projekte, ktorému sa venovala v poslednej dobe. Fotila práve zamrznuté okenné tabule s úchvatnými obrazcami vytvorenými mrazom. Často pripomínali práve kvety. „Pre mňa je stále fascinujúce, snažiť sa zachytiť moment vzniku toľkej nádhery, bežnému oku zväčša neviditeľnej,“ dodala autorka.

Pozrite si úchvatné zábery mrazivej nádhery v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Mrazivá krása zachytená na okenných tabuliach
19
Galéria
Foto: Lucia Dovalová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM