Boris Macko Regióny

FOTO: Krojovaná nádhera v Lučenci. Manželia vytvárajú unikátne bábiky

Bábiky vnímame všetci ako hračky, no niekedy môžu byť aj súčasťou sveta dospelých. Príkladom môžu byť aj výtvory, ktoré možno vidieť v týchto dňoch aj v Lučenci.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Krojovaná nádhera v Lučenci. Manželia vytvárajú unikátne bábiky
19
Galéria

Bábiky v rôznych krojoch rozhodne nemusia byť len pre deti. Naopak, môžu byť predmetom obdivu dospelých. Presvedčiť sa o tom môžete aj v Dome Matice slovenskej (DMS) v Lučenci na unikátnej výstave Krojované miniatúry.

„O výstavu je veľký záujem. Každý deň sem prídu záujemcovia, ktorých láka príležitosť pozrieť si na jednom mieste kroje takmer z celého Slovenska,“ povedala riaditeľka DMS v Lučenci Alena Rezková.

Ide o celkovo 73 bábik v ženských aj mužských krojoch. Jedinou chybičkou krásy je, že zatiaľ chýbajú kroje z Novohradu. Bábiky vyrábajú manželia Bellovičovci z Lukáčoviec pri Nitre, ktorí chcú spomínaný nedostatok nahradiť a už zháňajú podklady pre výrobu kroja z novohradského regiónu. Anna a Rastislav Bellovičovci momentálne žijú v Írsku, no to im nebráni v rozvoji ich záľuby.

"Dúfam, že sa nám s manželkou podarí pridať ešte viacero krojov, ktoré si to pre svoju krásu tiež zaslúžia i keď si uvedomujem, že zvládnuť všetku tú slovenskú krásu je nad sily jednotlivca,“ poznamenal Rastislav Bellovič. Len pre zaujímavosť, doma nakupujú najmä stuhy a flitre, v Írsku látky a čipky aj samotné bábiky. Snažia sa vždy použiť materiály, aby sa kvalitou a vzormi čo najviac podobali, tým pôvodným.

Ak si chcete vychutnať krásu slovenských krojov v malom na jednom mieste, treba tak spraviť čo najskôr. Putovná výstava potrvá len do konca tohto mesiaca.

Pozrite si v galérii krojované bábiky manželov Bellovičovcov!

V OBRAZOCH: Krojované bábiky majú u Lučenčanov úspech
19
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM