Jakub Forgács Regióny

FOTO: Nádherná práca šikovnej Hrochoťanky. Pod rukami Veroniky ožívajú aj diamanty

Ručne vyrábané šperky, vďaka ktorým sa drahé kamene premenia napríklad aj na vážky. Veronika Uhrecká v rozhovore prezradila viac o práci šperkárky!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nádherná práca šikovnej Hrochoťanky. Pod rukami Veroniky ožívajú aj diamanty
27
Galéria
Zdroj: archív Veroniky Uhreckej

Veronika Uhrecká (30) žije s mužom a malým bábom neďaleko Banskej Bystrice, na Hrochoti. Na prvý pohľad obyčajná mladá žena, no má obrovský talent. Jej zlaté prsty vytvárajú úchvatné šperky, o ktorých viac prezradila v rozhovore.

Ako dlho sa už venujete ručnému vyrábaniu šperkov a ako ste sa k nemu dostali?

Šperku sa venujem od strednej školy, ktorú som absolvovala v Kremnici. Dnes je tomu už 14 rokov, na profesionálnej úrovni od roku 2014, keď som sa vrátila z Belgicka. Tam som tiež študovala šperk, na Kráľovskej Akadémii umení v Antwerpách.

S akými materiálmi pracujete?

Pracujem najmä s drahými kovmi, zlatom a striebrom, ktoré však rada kombinujem s inými materiálmi ako titán, sklo, drevo. Používam prírodné kamene, surové nebrúsené diamanty, ale aj brúsené diamanty – brilianty. Snažím sa vytvárať šperky,ktoré sú technicky aj výtvarne kvalitne spracované, no dbám aj na to aby boli pohodlné a nositeľné. Samozrejme, vo voľnej tvorbe nositeľnosť nie je podmienkou.

Zdroj: archív Veroniky Uhreckej

Už ste niekde svoje výtvory aj vystavovali? Ak áno, plánujete nejakú výstavu aj v blízkej dobe?

Moje šperky sa ocitli na spoločnej výstave v rámci súťaže Touch of Steel v Nemecku, Veľkej Británii a Belgicku. Na Slovensku som vystavovala na Bratislava Design Week a Parter Gallery a pravidelne sa zúčastňujem predajnej akcie Urban Market. V Banskej Bystrici zatiaľ iba na Dňoch šperku.

Na čom momentálne pracujete?

Momentálne sa venujem dvom novým projektom, takže na vystavovanie veľmi priestor neostáva. S manželom sme nedávno založili značku Uhrecki, kde spájame naše talenty a vyrábame funkčné interiérové objekty. Druhý projekt začínam s bývalou spolužiačkou z Kremnice, a je zameraný na design a výrobu luxusných investičných šperkov a klenotov.

Kde čerpáte inšpirácie na tvorbu?

Inšpirácie čerpám v značnej miere z prírody. Resp. v prírode čerpám energiu. V dizajne sa snažím o nadčasovú krásu, eleganciu, nápaditosť a čistotu.

Vyrábate aj šperky na želanie?

Iste, originálne pamätné šperky, zásnubné prstene, ale aj obrúčky podľa predstáv zákazníka sú neoddeliteľnou súčasťou mojej práce.

Ktorý svoj výtvor považujete za najnetradičnejší, prípadne ste naň najviac hrdá?

Momentálne mi napadajú Vážky. Boli to dve brošne pre zákazníkov z Belgicka. Oni si iba dodali kamene a povedali, že to má byť vážka. Zvyšok nechali na mňa. Tak sa mi pracuje najlepšie, keď mi dá zákazník voľnú ruku. :)

Pozrite si prekrásne výtovory šikovnej šperkárky v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Šikovná šperkárka Veronika premení drahokamy aj na vážky
27
Galéria
Zdroj: archív Veroniky Uhreckej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM