Kristína Kožiaková Rôzne

FOTO: Obloha a voľnosť sú Tomášovou vášňou: Podieľal sa aj na vytvorení svetového rekordu

Mladík z Horehronia miluje výšky a slobodu. Okrem skákania s padákom, či lietania na krídle teraz brázdi oblohu aj na teplovzdušnom balóne. Kam všade ho odvialo nám prezradil v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Obloha a voľnosť sú Tomášovou vášňou: Podieľal sa aj na vytvorení svetového rekordu
Zdroj: Tomáš Dolinský

Ako dieťa ho fascinovali paraglidisti, ktorí pristávali na Filipove. Už vtedy prvý krát rozmýšľal, ako si zostrojí svoj vlastný padák. Tomáš Dolinský (31) z Filipova sa sna nepustil a teraz lieta po oblohe.

Čo ťa na lietaní najviac fascinuje?

Milujem slobodu, pocit voľnosti. Už ako malý som si chcel spraviť rogalo. Asi v 19 rokoch som skákal z lietadla a odvtedy viem, že toto chcem, že chcem lietať.

Ako si sa dostal od skákaniu s padákom k lietaniu balónom?

Raz som sa úplnou náhodou zoznámil s jedným pánom a dali sme sa do reči. Prišli sme k tomu, že jeho žena lieta na balóne a bolo to. Onedlho som bol na prvých pretekoch a hneď som sa osvedčil. S odvtedy lietam. V balóne sme dvaja. Mám pilotku Annu Nociarovú a ja som ako kopilot.

Ako znášajú rodičia tvoju vášeň? Nemajú strach?

Mama bola vždy hotová z mojej záľuby. Hovorila mi, ani mi nič neukazuj, nechcem to vidieť. Mala o mňa strach. Na začiatok som chodil lietať na Chvatimech, tam má neďaleko ambulanciu. Vždy počúvala, či náhodou nehúka sanitka. :-) Neskôr sa s tým zmierila, no pamätám si, že mi raz chcela ostrihať šnúry na krídle (paraglidingový klzák).

Ako často sa zúčastňuješ pretekov? Kde všade si sa dostal s balónom?

Do roka chodíme dva – tri krát na preteky. Inak ešte lietame v okolí, keď trénujeme. Boli sme v Lotyšsku, Maďarsku, Nemecku asi štyrikrát vo Francúzsku. Veľa krát sme boli v Poľsku aj Rakúsku. Viacmenej cestujeme po Európe a hlavne okolitých štátoch.

Aký je tvoj najväčší úspech odkedy lietaš?

Sme majstri Slovenska z roku 2013. To považujem zatiaľ za môj najväčší úspech. Na jeseň sa chystáme na majstrovstvá sveta do Japonska.

Vieš stručne popísať pravidlá pri súťažení?

Pri lietaní balónom sú náročné pravidlá. Sú rôzne disciplíny, ktoré sa tesne pred pretekom na brífingu rozoberú. Princípom býva väčšinou presne sa trafiť na vopred určené miesto, ktoré býva označené ako kríž. Každý dostane takzvané markre, to sú vrecká s farebnou stužkou, ktoré sa snažíme presne na označené miesto hodiť. Bývajú tak tri až štyri. Po brífingu si hľadáme najideálnejšie miesto na štart podľa pravidiel. Čiže musíme sadnúť do auta, ísť minimálny počet kilometrov od označeného miesta cca dva až tri kilometre. Musíme vedieť, ako fúka vietor, odkiaľ a podľa toho vyrazíme.

Na brífingu býva častokrát aj meteorológ, ktorý vypustí balón. Prezradia nám smer vetra a podobné veci. Všetko je veľmi rýchle a hektické. Je to dosť náročné, pretože my neovládame vzduch, vzduch ovláda nás. Vieme len stúpať alebo klesať. Máme súradnice cieľa, ale ten býva dobre schovaný. Dnes sa už používajú na nájdenie cieľa GPS súradnice, pomôcky ako tablety, ale ja sa najradšej orientujem stále podľa mapy.

Akú najzaujímavejšiu akciu si zažil v balóne?

Pokus o svetový rekord. Uskutočňuje sa každé dva roky vo Francúzsku. Nie je to klasický pretek, ale ide o takzvanú fiestu, čiže zábavu. Ide o vytvorenie svetového rekordu v počte teplovzdušných balónov vo vzduchu. Okolo lietajú vrtuľníky a počítajú balóny. Zúčastňuje sa tam neskutočne veľa ľudí. Môj odhad je tak tri až štyritisíc ľudí, ktorí tvoria len posádky. Samozrejme, je to aj veľmi divácky obľúbené podujatie, pretože okrem toho množstva balónov majú aj rôzne podoby. Nájdete tam balóny od výmyslu sveta. Sliepka, šašo, fľaša aj lietajúci hrad to všetko sa vám znáša nad hlavami. V roku 2015 bolo vo vzduchu 433 balónov, čím sa vytvoril nový svetový rekord a ja som bol jeho súčasťou.

Balóny si môžete pozrieť v našej galérii.

Kam sa chystáte najbližšie?

Onedlho budeme mať stretnutie v Košiciach. Pôjde o zábavu. Nie je to žiadna súťaž. Ide o stretnutie slovenských posádok balónov. Chodí nás väčšinou 12 posádok, čo sú na Slovensku. Na jeseň pôjdeme na už spomínané majstrovstvá sveta do Japonska, kam sa naozaj veľmi teším.

Môže vás zaujímať:

Neuveriteľné zážitky Tomáša (31) z Brezna z ďalekej Venezuely: Milión na posteli aj ozbrojená lúpež, FOTO

Zábery skoro ako z rozprávky: Prekrásne výhľady na Brezno a okolie z vtáčej perspektívy

Obloha je Tomášovou vášňou. Pozrite kam všade ho odvialo.
24
Galéria
Zdroj: Tomáš Dolinský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM