Jakub Forgács Správy Regióny

FOTO: Obnova bystrickej škôlky ešte neskončila. Deti si ju už napriek tomu užívajú

Po dlhých mesiacoch sa malí škôlkari vrátili do tried. MŠ Na Lúčkach uviedli do predčasného užívania.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Obnova bystrickej škôlky ešte neskončila. Deti si ju už napriek tomu užívajú
11
Galéria

Zrekonštruovanú 30-ročnú Materskú školu (MŠ) Na Lúčkach na banskobystrickom sídlisku Podlavice odovzdali do predčasného užívania. V pondelok o tom informovala hovorkyňa primátora Banskej Bystrice Zdenka Marhefková.

„Aj keď stavebné práce pokračujú na poslednom z pavilónov MŠ, nič nám nebránilo v tom, aby sa škôlkari po piatich mesiacoch vrátili naspäť do svojich vynovených tried. Spokojnosť na tvári riaditeľky, učiteliek i šťastných detí hovorí za všetko. Som presvedčený, že nové bezpečné priestory skvalitnia škôlkarom pobyt, pedagógom i zamestnancom prevádzku a výchovno-vzdelávací proces,“ konštatoval primátor Ján Nosko.

Na obnovu MŠ získala samospráva nenávratné finančné prostriedky z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Suma po verejnom obstarávaní sa pohybuje vo výške 665 613 eur. Spoluúčasť mesta tvorí 33.280 eur a nevyhnutné výdavky sú takmer 28 887 eur. Ďalších 100 000 bolo vyčlenených z prebytku rozpočtu na obnovu vnútorných priestorov.

Opatrenia na zníženie energetickej náročnosti tohto objektu spočívali v zateplení obvodovej steny, striech, spojovacích chodieb, stropov, vo výmene okien, dverí, osvetlenia či elektrických rozvodov. K ďalším krokom patrila komplexná obnova systému ústredného kúrenia či teplej vody. Mesto opravilo i prízemné terasy a vybudovalo bezbariérový vstup. Začiatok rekonštrukcie však odkryl aj nepredvídané práce, ktoré neboli súčasťou projektu.

„V niektorých miestnostiach sme po odstránení pôvodných podláh zistili, že podkladová vrstva je popraskaná a musí sa opraviť. V ďalšej z tried sme po vybúraní betónového poteru odkryli starý kanál pre rozvod teplovodu. Počas čistenia kanalizačných potrubí v budove sme narazili i na poškodenú kanalizáciu a upchatú rúru. S nepredvídanými prácami sme sa museli vysporiadať tak, aby nespôsobovali problémy pri ďalšom užívaní MŠ,“ vysvetlil Vladimír Brieda, vedúci oddelenia investičnej výstavby a riadenia projektov magistrátu.

Pozrite si spomínanú škôlku v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: MŠ Na Lúčkach uviedli do predčasného užívania
11
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM