Regióny Zo Slovenska

FOTO: Prejdite sa s nami po znovuotvorenej Františkánskej záhrade

Parčík na Uršulínskej ulici v Starom Meste je opäť otvorený pre verejnosť. Príďte si oddýchnuť a posedieť v tieni Františkánskeho kostola.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Prejdite sa s nami po znovuotvorenej Františkánskej záhrade
10
Galéria

Bratislavčania a návštevníci mesta si po novom môžu oddýchnuť v parčíku pri Františkánskom kostole. Po tom, čo ho mesto na niekoľko týždňov sprístupnilo na jeseň minulého roka, sa jeho brány opätovne otvorili začiatkom augusta.

Dlhé roky zatvorený

Zelený verejný priestor na Uršulínskej ulici bol dlhé roky zatvorený. Z iniciatívy terajšieho starostu bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Radoslava Števčíka ho prvýkrát otvorili v roku 2010. Vedenie mesta a mestskej časti však vtedy nemalo záujem o jeho prevádzku, a tak bol po roku opäť zavretý.

Prešlo ďalších 5 rokov, kedy si okoloidúci mohli park pozrieť len spoza plota, až do konca septembra 2016, kedy ho mesto otvorilo pre verejnosť. Obdivovať jeho krásy mohli návštevníci do konca novembra s tým, že na jar mal byť opäť otvorený. To sa však nestalo.

Otvorený od augusta

Vstupnú bránu uzamknutú ťažkou kovovou reťazou symbolicky otvoril až 1. augusta už spomínaný starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. Mestská časť sa s majiteľom parčíka dohodla na prenájme tak, aby mohol opäť slúžiť všetkým, ktorí si chcú odpočinúť v príjemnom prostredí.

Park bol pôvodne záhradou františkánskeho kláštora a v druhej polovici 20. storočia slúžil aj ako zelené ihrisko pre deti. V záhrade sa nachádza aj romantická studňa, o ktorej sa zmienil aj Matej Bel. Vo svojich Notíciách v roku 1735 poznamenáva, že záhrada má „nevyčerpateľnú studňu a fontány so stále tečúcou vodou, pravdepodobne najlepšou v meste, privádzanou podzemným vodovodom“.

Františkánska záhrada
10
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM