Rastislav Búgel Regióny Kultúra

FOTO: Rómovia z trebišovskej osady sa zúčastnili na krížovej ceste

Príbeh Veľkej noci a ukrižovania Ježiša Krista si pripomenuli v rómskej osade v Trebišove.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Rómovia z trebišovskej osady sa zúčastnili na krížovej ceste
11
Galéria
Zdroj: TASR

Zúčastnili sa krížovej ceste, ktorú viedol farár a dekan z farnosti Návštevy Panny Márie v Trebišove Jozef Gnip. Rómske deti s krížmi v rukách nasledovali svojho duchovného pastiera. Krížová cesta na Veľký piatok sa tu konala po šiesty raz.

„Prichádzame do rómskej osady, v ktorej žijú väčšinou rímskokatolícki farníci. Našou úlohou je, aby sme im zvestovali radostnú zvesť, že Ježiš zomrel za všetkých ľudí. Aj Rómovia sú jeho milované deti. Prichádzame tu s krížom, aby sme im názorne ukázali, že Ježiš bol aj za nich ukrižovaný a chce ich spasiť,“ uviedol trebišovský dekan.

Farníkov z osady vníma ako málo evanjelizovaných. Aj napriek tomu, že tu medzi nich pravidelne prichádza katechétka, ktorá rómskych žiakov vyučuje v tunajšej škole v každom ročníku náboženskú výchovu. Podľa farára deťom chýba duchovná opora v rodinách, nemajú vžité prežívanie viery. „Rodičia ich málo vedú k Bohu a blížnemu, málo sa s nimi modlia,“ povedal Gnip.

Dekana potešila dnešná hojná účasť na krížovej ceste. Ako uviedol, ukazuje sa, že každý rok je ich viac. „Možno je to vyššou populáciou, ale azda aj naším pričinením. Chodievame medzi nich vždy na Veľký piatok okolo obeda, kedy bol Ježiš ukrižovaný,“ povedal duchovný. Všetkým osadníkom zaželal milostiplné veľkonočné sviatky.

FOTO: Rómovia z trebišovskej osady sa zúčastnili na krížovej ceste
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM