Šport

FOTO: Sedem rokov nešťastia je preč. Pittsburgh slávi zisk Stanley Cupu

Hokejisti Pittsburghu Penguins vybojovali štvrtýkrát v histórii slávny Stanleyho pohár.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Sedem rokov nešťastia je preč. Pittsburgh slávi zisk Stanley Cupu
Zdroj: TASR

O jeho zisku rozhodli v noci na pondelok, keď v šiestom súboji finále play off NHL 2015/2016 zvíťazili na ľade San Jose Sharks 3:1 a v celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy.

Penguins profitovali z gólov obrancov, do vedenia ich dostal v 9. minúte Brian Dumoulin, po vyrovnaní Logana Coutura strelil víťazný gól hostí v druhej tretine skúsený bek Kris Letang.

Bodku za ich triumfom dal do prázdnej bránky švédsky útočník Patric Hörnqvist.

PREČÍTAJTE SI: Ako z fitnes súťaží. Na EURO 2016 sa koná aj prehliadka veľkých svalov

Crosby zahviezdil

Hlavnou hviezdou stretnutia bol však dlhoročný líder Pittsburghu Sidney Crosby, ktorý prihral spoluhráčom na dva góly vrátane víťazného.

K úspechu výrazne prispel aj brankár Matt Murray, ktorý zneškodnil 18 striel domácich hráčov. Pôvodne iba náhradník Marca-Andre Fleuryho priviedol svoj tím vo vyraďovacej časti k 15-tim víťazstvám.

„Tučniaci“ tak využili svoju druhú možnosť na ukončenie série a zisk titulu, predtým prehrali piaty zápas so San Jose pred vlastnými fanúšikmi 2:4.

Penguins ani svoj štvrtý majstrovský pohár nevybojovali v domácom prostredí. Ako prvý ho zdvihol nad hlavu kapitán Crosby, po ňom nasledoval obranca Trevor Daley, ktorý nemohol nastúpiť na rozhodujúce stretnutia pre zlomeninu členka.

Ako tretí v poradí sa pomaznal s trofejou 37-ročný Pascal Dupuis, ktorý odohral v tejto sezóne iba 18 zápasov v úvode základnej časti, v decembri bol nútený ukončiť kariéru pre krvné zrazeniny.

PREČÍTAJTE SI: EURO 2016 s Dnes24.sk: Víťazte s Kozákovým tímom. V hre sú desiatky cien

Napodobili éru Lemieuxa a Jágra

Klub z Pennsylvánie pridal do zbierky svoju štvrtú trofej. V rokoch 1991 a 1992 slávilo triumf mužstvo vedené legendárnym Mariom Lemieuxom či Jaromírom Jágrom, v roku 2009 ho napodobnila generácia okolo Crosbyho, Malkina či Letanga, ktorá si zopakovala majstrovské oslavy aj tento rok.

Sharks nedali svojej premiérovej účasti vo finále Stanleyho pohára zlatú bodku. Veteráni Joe Thornton či Patrick Marleau dosiaľ nikdy neboli tak blízko titulu, životnú šancu však prepásli.

šiesty zápas finále play off NHL

SAN JOSE SHARKS – PITTSBURGH PENGUINS 1:3

=============­========================­====== >

Góly: 27. Couture (Karlsson, Burns) – 9. Dumoulin (Schultz, Kunitz), 28. Letang (Crosby, Sheary), 59. Hörnqvist (Crosby). Rozhodovali: McCauley, Sutherland – Murphy, Racicot, vylúčení: 2:2 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 19:27, 17.562 divákov.

San Jose: Jones – Burns, Martin, Braun, Vlasic, Polák, Dillon – Pavelski, Thornton, Donskoi – Karlsson, Couture, Marleau – Ward, Tierney, Nieto – Wingels, Spaling, Zubrus

Pittsburgh: Murray – Letang, Dumoulin, Lovejoy, Määttä, Schultz, Cole – Hörnqvist, Crosby, Sheary – Kessel, Bonino, Hagelin – Rust, Malkin, Kunitz – Fehr, Cullen, Kühnhackl

/konečný stav série: 2:4, Pittsburgh získal Stanleyho pohár/

Hlasy po zápase

/zdroj: NBC, nhl.com, espn.com/:

Sidney Crosby, kapitán Pittsburghu a MVP play off, v zápase 0+2: Ešte pred pár mesiacmi nikto nečakal, že by sme mohli získať pohár. Nebolo ľahké dostať sa až sem, najmä po tom, ako odštartovala sezóna. Prvá polovica základnej časti nebola jednoduchá.

Myslím si, že sme sa ako mužstvo dali dokopy, niekedy v marci sme sa nakopli a odvtedy sme to valcovali. Každý v mužstve mal svoju úlohu, každý bol potrebný a každý je súčasťou tohto úspechu.

Je to naozaj krásny pocit vyhrať záverečný zápas sezóny.

Phil Kessel, útočník Pittsburghu: Je to môj najlepší pocit v živote. Som na chalanov nesmierne hrdý.

Mali sme mix všetkého. Disponovali sme štyrmi dobrými formáciami, ktoré sme rotovali. Hrali sme jeden za druhého a každý svojou troškou prispel k spoločnému úspechu.

Ian Cole, obranca Pittsburghu: Nemyslím si, že by mohol niekto čakať takýto záver sezóny.

V decembri alebo januári sme boli na dne, v šatni panovala frustrácia, niektorí hráči boli poriadne sklamaní z našej hry.

Matt Murray, brankár Pittsburghu: Snažili sme sa na tento zápas čo najlepšie pripraviť, zostať uvoľnení, koncentrovaní a veľmi si nepripúšťať to ‚haló‘ okolo toho. Myslím si, že som sa s tým celkom dobre vyrovnal.

Matt Cullen, útočník Pittsburghu: Toto mužstvo malo silné jadro, ktoré chcelo zvíťaziť. Veľmi sme pracovali na tom, aby sa to podarilo.

Mario Lemieux, hokejová legenda a majiteľ Pittsburghu: Pre mesto a klub znamená tento úspech veľmi veľa. Dnes večer budeme mať malú párty.

Mike Sullivan, tréner Pittsburghu: Nemám slov. Som vďačný, že môžem trénovať túto skupinu hráčov, najmä pre ich pracovnú morálku. Veria si, veria v tento tím. Boli sme schopní prekonať aj niektoré zranenia.

Brent Burns, obranca San Jose, v zápase 0+1: Je to najhorší pocit, aký môže mať hokejista. Celý rok tvrdo pracujete, aby ste sa dostali až sem, máte šancu hrať o pohár a nakoniec vyjdete naprázdno. Je to ťažké…

Joe Thornton, útočník San Jose: Bolí to. Veľmi nás to mrzí. Mysleli sme si, že máme ten správny tím. Na ceste do finále sme dokázali zdolať takých silných protivníkov v Západnej konferencii… Momentálne je to ťažký pocit.

Peter DeBoer, tréner San Jose: Cítime sa, akoby sme na záver narazili do steny. Od septembra sme odohrali 106 zápasov, nalietali tisíce kilometrov vo vzduchu. Máme výnimočnú skupinu chalanov, no vyhrať môže iba jedno mužstvo.

Finálová prehra však nijako neznižuje to, čo hráči dosiahli. Celé dekády sa snažil niekto pochybovať o charaktere tohto tímu a vodcovských rolách, nie veľa ľudí nám verilo, že sa vôbec prebojujeme do play off a že potom zdoláme Los Angeles.

Myslím si, že toto mužstvo zodpovedalo v skončenej sezóne veľa otázok.

Pittsburgh má Stanley Cup
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM