Ivana Kováčiková Ostatné športy

FOTO: Skvelý úspech na Majstrovstvách Slovenska. Bystrickí džudisti získali hneď niekoľko titulov

Štvorlístok žiakov Dukly zabojoval na Majtrovstvách Slovenska v džude. Celková bilancia Bystričanov je obdivuhodná. Ani jeden z nich sa nevrátil domov naprázdno!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Skvelý úspech na Majstrovstvách Slovenska. Bystrickí džudisti získali hneď niekoľko titulov
Foto: Zuzana Halajová

Žilinské tatami štvorici mladých džudistov Dukly prialo. Benjamín Maťašeje a Alex Maruška dominovali na Majstrovstvách Slovenka v džude, ktoré sa uskutočnili v Žiline v kategóriách starších žiakov. Titul v mladších žiačkách pridala ešte Ema Fízeľová. Bronzovú medailu si domov doniesla aj Šarlota Riňáková. Celkové hodnotie je výborné. Z desiatich zápasov len jedna prehra na juko a spolu deväť víťazstiev, z toho osem pred časovým limitom na ipon.

Sto kilový talent

„Titul Majstra Slovenska pre Benyho bol len potvrdením jeho dominancie v plusových váhových kategóriách. Či už v mladších žiakoch minulý rok vo váhe nad 66 kg, alebo tento rok prechodom do kategórie starších žiakov vo váhe nad 73 kg. Beny za posledný rok neprehral vo svojich vekových kategóriách ani jeden zápas,“ uviedol tréner Branislav Slaný.

Bezmála sto kilový talent banskobystrickej Dukly pracuje aj na svojom technickom zdokonaľovaní sa a je veľkým prísľubom pre banskobystrické a slovenské džudo. So svojimi súpermi na žilinskom tatami strávil len málo času a po víťazstvách v prvých dvoch kolách na ipon pridal aj tretie víťazstvo vo finále, tak isto na plné bodové ohodnotenie.

Nasadenie a bojovosť

To cesta Alexa Marušku k titulu vo váhe do 66 kg bola oveľa napínavejšia. Najmä preto, že už v prvom zápase mu lós prisúdil bratislavského džudistu, na ktorého doposiaľ Alex nenašiel recept. Ako prezradil tréner Slaný, to však platilo len do druhej minúty zápasu, kedy Alex zaútočil prekvapivým nástupom na tani-otoši a výrazné vedenie v zápase na wazari mu umožnilo bezchybne takticky dokončiť zápas až do víťazného konca. „Nasadenie a bojovnosť zdobili Alexa na tatami v bojoch o titul. V ďaľších dvoch zápasoch pridal víťazstvá na krásne hody – v prvom prípade o-goši a v druhom soto-maki-komi, oba pred časovým limitom a titul šampióna si naozaj zaslúžil,“ zhodnotil tréner.

Účasť Benjamína Maťašejeho a Alexa Marušku na otvorených Majstrovstvách žiakov na americkom kontinente US Open v júli v Miami žiaľ nevyšla. Konfrontácia s americkým džudom by bola veľmi zaujímavá. „Ako to už býva, finančná situácia limituje naše možnosti pochváliť sa s našimi talentami vo svete, a tak dobývanie Ameriky budeme musieť odložiť na budúci rok, kedy to snáď už vyjde,“ povedal Slaný.

Bodovali aj mladšie žiačky. Ema Fízeľová vybojovala zlatú medailu vo váhe do 57 kg víťazstvom nad džudistkou z Nových Zámkov pred časovým limitom držaním na zemi. Tento spôsob priniesol bronzovú medailu aj Šarlote Riňákovej vo váhe do 63 kg, ktorá po prehre v prvom kole, si už v repasážach poradila so všetkými svojimi súperkami práve víťazstvami v boji na zemi.

Prvá polovica sezóny pre mladých džudistov banskobystrickej Dukly sa pomaly chýli ku koncu. V lete absolvujú rad sústredení doma i v zahraničí a hneď v septembri ich čakajú dve vrcholové podujatia na medzinárodnej scéne – silne obsadené medzinárodné turnaje v Brne a Varšave.

FOTO: Majstrovské zápolenie v džude žiakov Dukly
8
Galéria
Foto: Zuzana Halajová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM