Zo Slovenska

FOTO: Snehová a mrznúca krása Slovenska sprevádzaná silným vetrom

Vodičov počas dnešného dňa potrápia snehové záveje a jazyky. Tie sa podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) môžu tvoriť na celom území Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Snehová a mrznúca krása Slovenska sprevádzaná silným vetrom
8
Galéria
Zdroj: TASR

Výnimkou je iba okres Dunajská Streda. So silným vetrom musia podľa SHMÚ ľudia počítať na západnom Slovensku, kde jeho rýchlosť v nárazoch môže dosiahnuť 18 – 20 m/s.

Na východe môžu dnes nárazy vetra dosahovať rýchlosť 18 – 23 m/s. Najsilnejší vietor bude na horách severného Slovenska, kde sa rýchlosť vetra môže pohybovať v nárazoch až na úrovni 32 – 36 m/s.

Meteorológovia taktiež upozorňujú na nízke teploty, ktoré sa budú vyskytovať na strednom a východnom Slovensku. Tie môžu klesnúť na –15 až –20 stupňov Celzia. V severných okresoch to môže byť –20 až –24 stupňov Celzia.

Pokračujúce výrazne mrazivé počasie a lokálne sa vyskytujúce snehové prehánky dnes zatiaľ vôbec neskomplikovali prejazdnosť cestných komunikácií všetkých kategórií vrátane horských priechodov na celom území Žilinského kraja. Všetky cesty sú zjazdné so zimnými pneumatikami.

Snehové jazyky

Na väčšine ciest v Liptove, Turci, na Orave, Kysuciach i v okolí Žiliny sa podľa Slovenskej správy ciest nachádza vrstva čerstvého kašovitého alebo utlačeného snehu do troch centimetrov, na cestách nižších kategórií do piatich centimetrov.

V horských oblastiach alebo na cestách tretej triedy môže povrchy vozoviek pokrývať vrstva snehu až do desiatich centimetrov. V dôsledku sneženia a silného nárazového vetra sa na cestách najmä v okresoch Trstená, Námestovo a Dolný Kubín, takisto v okolí Martina, Turčianskych Teplíc a na horskom priechode Čertovica, môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. Vplyvom počasia a poveternostných podmienok môže sneh naviaty na cesty namŕzať.

Počasie
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM