Správy Zo Slovenska

FOTO: Takmer 1300 vojakov sa zišlo na cvičení v Lešti

Aj ukážka útoku mechanizovanej jednotky v zastavanom priestore bola súčasťou dnešného posledného dňa na národnom cvičení Slovenský štít 2017 v Centre výcviku v Lešti v okrese Zvolen.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Takmer 1300 vojakov sa zišlo na cvičení v Lešti
11
Galéria
Zdroj: TASR

Na niekoľkodňovom cvičení sa zúčastnilo 1287 slovenských vojakov, 23 príslušníkov Národnej gardy štátu Indiana (USA) a niekoľko členov Armády Českej republiky. Súčasťou akcie bolo približne 370 kusov techniky.

„Úlohou útočiacich vojakov bolo zničiť nepriateľa a ovládnuť daný priestor,“ uviedol po skončení ukážky veliteľ Pozemných síl OS SR Jindřich Joch.

Velitelia, hostia a novinári videli pri tejto akcii útočiť nielen obrnené transportéry, desiatky vojakov so samopalmi, ale aj činnosť zdravotnej služby či psovodov.

Podľa náčelníka Generálneho štábu OS SR generála Milan Maxima tento rok bol Slovenský štít zameraný predovšetkým na vojenské ohrozenie štátu a na prípravu veliteľov a štábov. „Podľa mňa cvičiaci vo všetkých smeroch splnili stanovené ciele,“ konštatoval.

Zámerom cvičenia je úspešne priviesť do cieľa dlhoročný proces výstavby mechanizovanej brigády a identifikovať prípadné problémové oblasti.

Séria cvičení Slovenský štít vznikla v roku 2015 ako reakcia na meniace sa bezpečnostné prostredie. Každoročne pozostáva z viacerých nadväzujúcich výcvikových aktivít, v rámci ktorých sa jednotky ozbrojených síl pripravujú na plnenie svojich stanovených úloh.

FOTO: Takmer 1300 vojakov sa zišlo na cvičení v Lešti
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM