Zo Slovenska

FOTO: Tisíce pútnikov si prišli uctiť sviatok Sedembolestnej Panny Márie

Veriaci sa zišli v Šaštíne pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie. Svätú omšu celebroval košický arcibiskup metropolita Bernard Bober.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Tisíce pútnikov si prišli uctiť sviatok Sedembolestnej Panny Márie
Zdroj: TASR

Na bohoslužbe sa zúčastnil aj prezident SR Andrej Kiska, bývalý prezident SR Ivan Gašparovič a niektorí členovia vlády. Vo sviatok Sedembolestnej Panny Márie arcibiskup Bober pripomenul význam utrpenia a bolesti, ktorú je možné vďaka viere pretaviť na trpezlivosť a odvahu bojovať.

"My ako národ už nestojíme o to, aby sme zabojovali o našu budúcnosť. Akoby sme už dosiahli svoje ciele a chceli to zabaliť. Nie sme unavení z bolesti a utrpenia, ale letargia a unavenosť z nás robia sebcov, individualistov a národ krváca. Netrpíme hladomorom ani vojnou, ale chýba nám motivácia,“ skonštatoval vo svojej kázni Bober.

Ohrození kresťania?

Zároveň vyzval veriacich, aby sa nebáli prejavovať svoju vieru a bojovať o ňu.

„Byť kresťanom v dnešnej Európe nie je bezpečné, ani žiaduce. Musíme mať odvahu pri obhajobe kresťanských princípov, obrane hodnôt tradičnej rodiny i nenarodených detí,“ zdôraznil arcibiskup.

Národná púť v Šaštíne bude dnes o 14.00 h pokračovať ďakovnou bohoslužbou a 18.00 h svätou omšou. V piatok 16. septembra sa uskutoční tradičná Púť seniorov a chorých. V tento deň zároveň odštartuje mládežnícky program s názvom Otvorené srdce.

V sobotu 17. septembra sa bude o 19.00 h konať svätá omša. Po nej budú nasledovať koncerty a ďalší program, ktorý ukončí polnočná svätá omša s novokňazmi. Na nedeľu 18. septembra sú pripravené workshopy, katechézy a popoludnie s kapelami.

Sviatok od 15. storočia

Sedembolestnú Pannu Máriu si uctievajú Slováci ako svoju národnú patrónku už od 15. storočia. Číslo sedem má symbolický význam a v biblickom slova zmysle znamená plnosť. Tradícia hovorí o siedmich bolestiach, ktoré Panna Mária vo svojom živote prežila.

Čítajte aj: Polovica Mesiaca v piatok „zmizne“. Napadol ho nebeský jaguár?

Prvou je proroctvo Simeona v chráme, keď jej oznamuje, že jej „dušu prenikne meč“. Druhou bolesťou je útek do Egypta pred kráľom Herodesom, ktorý chcel zabiť malého Ježiša, treťou je stratenie sa 12-ročného Ježiša v chráme, štvrtou je stretnutie s Ježišom na krížovej ceste, piatou bolesťou bolo ukrižovanie a smrť Ježiša, šiestou je jeho snímanie z kríža a poslednou bolesťou je Ježišov pohreb.

Prvá zmienka o sviatku Sedembolestnej Panny Márie pochádza z roku 1412. Pre celú cirkev bol ustanovený pápežom Benediktom XIII. v roku 1727. Ten povolil, aby sa Sedembolestná Panna Mária uctievala ako patrónka Slovenska.

Bazilika minor v Šaštíne je našou najväčšou národnou svätyňou Sedembolestnej Panny Márie. Dejiny chrámu siahajú až do roku 1564. O 500 rokov neskôr, v roku 1964 bola vyhlásená pápežom Pavlom VI. za baziliku minor. Ten istý pápež v roku 1966 riadne ustanovil a vyhlásil Sedembolestnú Pannu Máriu za hlavnú patrónku Slovenska. Sochu Sedembolestnej Panny Márie 1. júla 1995 korunoval pápež Ján Pavol II.

Šaštín - púť
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM