Rôzne

FOTO: TOP 20 pohľadov na Bratislavský hrad

Ten istý a stále iný. Taký je Bratislavský hrad, jedna z dominánt hlavného mesta objektívom Karola Srnca.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: TOP 20 pohľadov na Bratislavský hrad
20
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Už po stáročia sa nad Dunajom týči Bratislavský hrad, jedna z dominánt a neodmysliteľná súčasť panorámy hlavného mesta. Je obľúbenou múzou fotografov, magickým miestom pre zaľúbené páry aj pôdou pre významné stretnutia štátnikov.

Požiar na hrade

Žijúci obyvatelia starej Bratislavy si ešte pamätajú ruiny, ktoré na hradnom kopci zostali po ničivom požiari v roku 1811. Celých 140 rokov sa Bratislavčania dívali na chátrajúcu ruinu hradu. Napriek tomu, že sa uvažovalo aj nad zbúraním ruiny a nahradením novými objektmi, Bratislavský hrad sa dnes hrdo týči nad mestom.

Prvá rozsiahla rekonštrukcia, ktorej cieľom bolo obnoviť hrad do jeho podoby z tereziánskeho obdobia, prebehla v rokoch 1953 až 1968. Poznamenali ju ale obmedzené finančné možnosti, ako aj nedostatok archívnych a terénnych výskumov.

Posledná rekonštrukcia mala uviesť hradný palác a celý areál do podoby, ktorá bude nadväzovať na poslednú barokovú etapu pred veľkým požiarom. Pri rekonštrukcii sa chodili architekti inšpirovať do Viedne. Verejnosti by malo byť prístupných 80 percent hradného paláca.

Hrad na fotkách

Na hradbách, pod hradom aj na druhom brehu Dunaja vídať fotografov, ktorí svojimi objektívmi zachytávajú krásy a život v hlavnom meste. K jedným z nich patrí aj Karol Srnec. Vybrali sme pre vás TOP 20 najkrajších fotiek objektívom Karola Srnca.

Pre viac krásnych fotografií Bratislavy sledujte fanpage Bratislava objektívom Karola Srnca.

Bratislavský hrad objektívom Karola Srnca
20
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM