Eva Drugdová Rôzne Zo Slovenska

FOTO: Torty zvolenskej učiteľky sú hotové umelecké diela. Jedno však odmieta robiť

Zvolenčanka Viera Sebíňová pracuje ako stredoškolská učiteľka, no jej vášňou sa stalo cukrárske remeslo. Torty dokáže premeniť na zvieratá aj rozprávkové bytosti.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Torty zvolenskej učiteľky sú hotové umelecké diela. Jedno však odmieta robiť
34
Galéria
Zdroj: archív Viery Sebíňovej

Zvolenčanka Viera Sebíňová sa cukrárskemu remeslu venuje už od strednej školy, keď ho začala študovať. Postupne u nej radosť z pečenia prerástla doslova v umenie a teraz dokáže vytvoriť naozaj úchvatné torty. V súčasnosti pracuje aj ako stredoškolská učiteľka na Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu vo Zvolene a do svojej záľuby zasväcuje aj svojich študentov. „Učím už deviaty rok. Začínala som s praxou a teraz sú to odborné predmety ako napríklad cukrárska technológia, cukrárske suroviny či odborné kreslenie a cvičenia z modelovania,“ prezradila Viera.

Holé zadky nie

Pečenie je pre ňu ozajstná záľuba a venuje sa mu väčšinou popri škole. Najčastejšie robieva narodeninové a svadobné torty, no a tie aj najradšej zdobí. Môže sa pri nich totiž realizovať. Robila však aj mnoho netradičných motívov. „Z tých detských letia Máša a medveď a Elsa, teda Ľadové kráľovstvo. To sú také obľúbené. A u chlapcov Minecraft: To však nerobím veľmi rada“ hovorí šikovná cukrárka.

Čo ale odmieta robiť, to sú holé zadky. „Mne sa to osobne nehodí na tortu. Príde mi to cez čiaru. Keď je niekto ochotný to upiecť, tak dobre, ale ja teda nie. Ináč spravím v podstate čokoľvek,“ dodáva.

A aký je teraz trend? „Nie je to nič konkrétne. Viacej sa vracia k ovocným a ľahkým tortám z marcipánu, ale myslím si, že je to rôznorodé. Nie je to vyslovene jeden druh. Čo sa týka vzhľadu, tak ho väčšinou nechávajú na mňa a chuť si povedia, akú majú radi,“ vysvetľuje Viera.

Bez predlohy

Pri vytváraní svojich výrobkov nepotrebuje ani žiadnu predlohu. „Pracuje fantázia. Je to zákon schválnosti, že keď máte nejaký obrázok, tak to nikdy nevyjde presne, ako chcete“ prezradila. No a Vierine výtvory svedčia o tom, že vzor naozaj nepotrebuje. Jej torty sú ako umelecké diela a vyhráva s nimi aj cukrárske súťaže.

Chodieva na Danubius Gastro, kde predviedla svoje cukrárske zručnosti a fantáziu aj tento rok a stala sa absolútnou víťazkou. A v Hradci Králové na medzinárodnej súťaži skončila druhá. Na súťaži pritom nepredvádza svoje torty, ale skôr exponáty. „Ja sa väčšinou venujem karamelu, čo je v podstate netradičnejšie. Robím farebný karamel, ale aj priehľadný. S tým sa pracuje v podstate ako so sklom, takže aj exponáty vyzerajú ako sklenené alebo porcelánové. Naposledy som robila Jacka a zázračnú fazuľu. To som mala na súťaži v Čechách a v Bratislave som robila Zabudnutú rozprávku,“ prezradila nám.

Talentovaní žiaci

Exponáty mávajú pritom okolo 60 centimetrov a pracuje na nich minimálne týždeň. Niekedy je však komplikovaný aj ich prevoz. „Tento rok sa mi rozbil exponát po ceste do Čiech, ale na hoteli sme to dali dokopy. Česká diaľnica je vždy výzva,“ smeje sa Viera.

Rovnako ako pečenie ju však baví aj učenie. Aj medzi žiakmi má ozajstné talenty. Nie je ich síce veľa, ale niektorých to naozaj chytí a venujú sa tomu aj po škole. „Teraz sme dostali šancu, že jedna študentka pôjde do národného tímu juniorov na olympiádu. V novembri pocestuje do Erfurtu. Síce ako náhradníčka, ale aj to je úspech,“ prezradila nám.

V priloženej galérii si môžete pozrieť nádherné výtvory šikovnej cukrárky!

V OBRAZOCH: Cukrárske umenie zvolenskej učiteľky
34
Galéria
Zdroj: archív Viery Sebíňovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM