Krimi Zo Slovenska

FOTO: Tragický záver roka pripravil o život ľudí na diaľnici D1 pri nehode 60 áut

Husté sneženie i nedisciplinovanosť vodičov boli príčinou jednej z najväčších hromadných dopravných nehôd 30. decembra 2005 na diaľnici D1 Bratislava – Trnava.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Tragický záver roka pripravil o život ľudí na diaľnici D1 pri nehode 60 áut
16
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR

Na 27. kilometri diaľnice medzi Bratislavou a Sencom prišlo najskôr ku zrážke troch osobných áut, do ktorých vzápätí narazil cisternový kamión s benzínom.

Náves sa prevrátil na ďalšie dve osobné autá a usmrtil štyroch ľudí, 24-ročného Ľudovíta, 44-ročnú Améliu z okresu Liptovský Mikuláš a 18-ročnú Martinu z Bratislavy, ktorí cestovali v Peugeote 205. Cestu z nemocnice domov neprežila ani 62-ročná Magdaléna z Levíc.

Diaľničná apokalypsa

Nasledovala reťazová havária ďalších päťdesiatich osobných áut. O 10. hodine a 30. minúte bola diaľnica medzi Bratislavou a Trnavou uzavretá.

Tragická nehoda si celkovo vyžiadala šesť ľudských životov a 20 zväčša ťažko zranených. Očití svedkovia dodnes spomínajú, že na vozovke zostali polámané lyže, sánky, rozmetaná batožina.

Vážne zranených účastníkov nehody porozvážali záchranári do bratislavských a trnavských nemocníc. V sťažených podmienkach pracovali aj záchranárske tímy. Pri prevoze jedna zo sanitiek zapadla v záveji, ďalšia sa pre neprejazdnú cestu na miesto určenie nemohla dostať.

Zdroj: Dnes24/TASR

Vinní aj vodiči

Hasiči a sanitky mali najväčšie problémy s nedisciplino­vanosťou vodičov. Veľa z nich totiž vôbec nerešpektovalo dopravné predpisy, upchávali diaľnicu a zabraňovali tak poskytnutiu pomoci a sprejazdneniu ú­seku.

Policajti presmerovávali osobné autá mimo diaľnicu. Hasiči poskytli autobus na ohrievanie ľudí, auto s čajom a nasadili dva žeriavy, ako aj ďalšiu ťažkú techniku. O 16. hodine sa začalo z prečerpávaním 34 tisíc litrov benzínu z prevrátenej cisterny.

Nehoda na diaľnici spôsobila, že približne 300 až 400 zafúkaných áut muselo niekoľko hodín stáť na ceste 1/61 v smere od Trnavy po obec Blatné v okrese Senec. Boli to autá, ktoré kvôli hromadnej havárii obišli uzatvorený diaľničný úsek Bratislava – Trnava a uviazli v snehu.

Padli obvinenia

Vyšetrovateľ neskôr obvinil z trestného činu ublíženia na zdraví 56-ročného vodiča cisterny Júliusa B. z Bratislavy a dvoch vodičov kamiónov z Litvy 48-ročného Vladimíra V. a o rok mladšieho Václava A., ktorí pred dvanástimi mali z nedbanlivosti spôsobiť na diaľnici medzi Bratislavou a Trnavou dopravné nehody, pri ktorých zahynuli ľudia.

„Vodiči nákladných vozidiel neprispôsobili rýchlosť jazdy najmä svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla a nákladu, poveternostným podmienkam a iným okolnostiam, ktoré možno predvídať,“ uviedla vtedy pre TASR bratislavská policajná hovorkyňa Alena Toševová. Škodu na vozidlách experti vyčíslili na viac ako 15 miliónov vtedajších korún.

Nehoda v roku 2005
16
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM