Eva Drugdová Správy

FOTO: Úchvatný pohľad na zvolenskom námestí: Stovky detí tancovali štvorylku

V centre Zvolena bolo naozaj rušno. Na poludnie žiaci stredných a základných škôl roztancovali celé námestie. Mnohí Zvolenčania si tú nádheru nenechali ujsť.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Úchvatný pohľad na zvolenskom námestí: Stovky detí tancovali štvorylku
26
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Zvolenská štvorylka sa v piatok na poludnie vo Zvolene konala už po tretíkrát. Je to medzinárodné podujatie European Quadrille Dance Festival, počas ktorého mladí ľudia vo viacerých mestách Európy predvedú v rovnakom čase historický tanec štvorylku. Na Slovensku bolo súčasťou tejto pozoruhodnej zábavy šesť miest a aj na zvolenskom námestí bolo rušno. Počasie tanečníkom prijalo a celá akcia sa podarila na jednotku.

Mladí ľudia v tričkách vo farbách mesta – bielej a červenej, roztancovali celé námestie. „Vo Zvolene sa do štvorylky zapojili tento rok dve stredné a päť základných škôl a tiež žiaci a žiačky našej tanečnej školy, ktorá je aj odborným garantom a koordinátorom podujatia,“ hovorí Zuzana Niščáková z Tanečnej školy Zuzana. Každým rokom sa počet tanečníkov zvyšuje a dnes bolo na námestí až 568 detí, pričom najväčšie zastúpenie mala 5. základná škola. Je to úžasne číslo a organizátori dúfajú, že na rok bude ešte väčšie. Svojich žiakov prišli podporiť aj riaditelia škôl a samozrejme nechýbala ani primátorka Lenka Balkovičová.

Štvorylka je netradičný tanec, ktorý mnoho mladých neovláda, no nacvičovanie im vôbec nerobilo problém. Ako nám prezradila učiteľka z 5. Základnej školy, nacvičovali asi tri týždne. „Čo sme sa obávali, že ako štvrtáci budú mať problém, decká sami z internetu doma cvičili. No a ide im to najlepšie. Zlatí sú veľmi,“ hovorí Zuzana Veréciová.

Rovnako bola spokojná aj učiteľka zo Strednej priemyselnej školy dopravnej Jaroslava Šufliarska, ktorá tanec so žiakmi trénovala. Zvládli to asi za posledný mesiac a všetko sa podarilo podľa očakávaní.

Podujatie si však nenechali ujsť ani mnohí Zvolenčania, ktorí z tancujúcej mládeže nevedeli spustiť oči. Svoje ratolesti prišli podporiť aj rodičia či starí rodičia, no a boli nadšení. „Dva a polročná dcéra tlieskala, tak sa jej to páčilo. Videli sme to prvýkrát. Tancoval aj náš syn, preto sme sa prišli pozrieť. Počasie im vyšlo a to je dôležité. Bolo to perfektné,“ prezradili uchvátení rodičia.

Fotky zo spoločného tancovanie si môžete pozrieť v priloženej galérii!

V OBRAZOCH: Tancovanie štvorylky vo Zvolene
26
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM