Regióny Zo Slovenska

FOTO: V Revúcej mladí Česi obdivovali pamiatky aj prírodu. Čo si nevedeli vynachváliť?

Niekoľko dní spoznávali krásy Revúcej a jej okolia. Do Revúcej zavítali žiaci z českého Litovlu. Pri akej príležitosti?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Revúcej mladí Česi obdivovali pamiatky aj prírodu. Čo si nevedeli vynachváliť?
3
Galéria
Zdroj: ZŠ Hviezdoslavova

Družobné vzťahy medzi Revúcou a českým mestom Litovel úspešne prehlbuje aj Základná škola na Hviezdoslavovej ulici. V minulom roku žiaci navštívili svojich kamarátov v ZŠ Jungmannova v Litovli a na oplátku v dňoch 17. – 19. mája 2017 zavítali k do Revúcej žiaci z litovelskej Jungmanky spolu so svojimi pedagógmi.

„Mnohí z nich boli v našom nádhernom kraji po prvýkrát, preto sme sa snažili pripraviť im program tak, aby počas trojdňového pobytu spoznali čo najviac prírodných a kultúrnych zaujímavostí nášho kraja,“ uviedol Ondrej Bafia zo ZŠ Hviezdoslavova 1.

Ako pokračoval, prvý deň pobytu iich pozvali na potulku mestom Revúca. Ukázali im kultúrne pamiatky nášho mesta, Prvé slovenské gymnázium a z veže evanjelického kostola sa mohli pokochať aj pohľadom na okolie Revúckej vrchoviny a Muránskej planiny. Litovel leží v rovinatom kraji, a tak boli krásou prírody naozaj unesení.

„Druhý deň sa všetkým venovali šikovní animátori zo salaša Zbojská. V sprievode zbojníka sme absolvovali adrenalínový prechod Čertovou dolinou. Litovelčania sa mohli oboznámiť s tradičným chovom oviec , výrobou syra. Pozvali sme ich na bryndzové halušky, ktorých chuť si nevedeli vynachváliť. Po návrate zo Zbojskej sa na školskom dvore uskutočnilo zábavno-súťažné popoludnie , ktoré pedagógovia nazvali Milujem Česko-Slovensko,“ povedal Bafia so slovami, že českí a slovenskí žiaci si navzájom zmerali svoje vedomosti z oblasti kultúry, umenia, športu, hudby, ľudovej slovesnosti obidvoch národov.

Odmenou pre súťažiacich aj publikum bola skvelá dobošová torta, ozdobená vo farbe štátnych vlajok. Podvečer sme sa spoločne zabavili pri športových hrách. „Posledný deň pobytu sa uskutočnilo stretnutie žiakov z Litovla s pánom viceprimátorom Júliusom Buchtom. Celé stretnutie sa nieslo v príjemnej, bezprostrednej atmosfére. Po ňom sme našich kamarátov pozvali na výlet do jaskyne Domica,“ dodal. Po návrate prišlo na rad ťažké lúčenie. Niekde sa zaleskla aj slzička v oku. Viacerí sľúbili, že sa do nášho kraja vrátia aj s rodičmi.

V OBRAZOCH: ZŠ Hviezdoslavova prehĺbila družobné vzťahy s Litovlom
3
Galéria
Zdroj: ZŠ Hviezdoslavova
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM