Eva Drugdová Kultúra Rôzne

FOTO: Zábery zvolenského študenta sú hotovým umením: Kritika ma posúva vpred

Oliver Kuklovský študuje vo Zvolene fotografický dizajn a našiel v ňom nielen záľubu, ale aj svoju budúcnosť. Veď na konte už má aj úspechy zo súťaží.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zábery zvolenského študenta sú hotovým umením: Kritika ma posúva vpred
13
Galéria
Foto: Oliver Kuklovský / Zdroj: Dnes24.sk

Rozhovor s Oliverom Kuklovským sme vám priniesli minulý rok, ale ako sám hovorí, neustále sa zlepšuje a za ten čas dosiahol aj nejaké úspechy a má veľké plány. Mladý Bystričan vo Zvolene študuje fotografický dizajn a vo fotení našiel nielen záľubu, ale dúfa, že aj budúce povolanie. Rád ma kontakt s ľuďmi a fotenie s nimi ho naozaj napĺňa. Podarilo sa mu zvíťaziť aj v súťaži amatérskej fotografie a najnovšie plánuje výstavu.

Čo pre teba znamená fotenie?

Foteniu sa venujem už niekoľko rokov a považujem ho za to jediné, čo mi ide a naozaj ma baví. Neviem si už ani predstaviť, že by som robil niečo iné.

Kedy si prišiel na to, že máš talent?

Najprv som fotil len kamarátky na telefón. Postupne som to vylepšoval a zrazu to prišlo. Najprv som tomu nedával nejaký dôraz, že by z toho niečo mohlo byť. Chcel som ísť pôvodne dokonca na dopravnú školu. Fotenie bola len záľuba. Zrazu, keď už toho bolo viac, som sa tomu chcel venovať naplno. Rozhodol som sa ísť na umeleckú školu a teraz študujem vo Zvolene fotografický dizajn.

Dáva ti škola veľa?

Áno, dala mi veľa. Na príjmačkách som napríklad prezentoval fotky, ktoré by som tam už teraz nedal. Veľmi sa mi páči, že sám na sebe vidím postup. Fascinuje ma, ako sa človek dokáže za nejaké obdobie zdokonaliť. Tým, že mám zadania v škole, tak ma to núti neustále fotiť. Ak je náhodou obdobie, že sa mi nechce, čo je málokedy, tak ma to nakopne a už to ide. Najviac sa teším, keď spravím nejaké fotenie, zapnem počítač a idem to upravovať.

Podarilo sa ti aj vyhrať nejaké súťaže?

Vyhral som vlastne dvakrát v súťaži AMFO, čo je krajská súťaž amatérskej fotografie. Prvýkrát som vyhral v roku 2016 s fotografiou architektúry. Tento rok sa mi podarilo zvíťaziť v kategórii čiernobiela fotografia do 21 rokov. Mám rád súťaže, ale nepotrebujem sa do nich vyslovene zapájať. Viacej sa mi páči, keď ma niekto osloví, že chce odo mňa fotky a môžem ho nafotiť.

Prečo fotíš rád portréty?

Baví ma práca s ľuďmi, rozprávať sa s nimi a som rád, keď aj o nich niečo zistím. Neznášam však, keď babe poviem, že má spraviť nejakú pózu a ona sa rehoce. Samozrejme, zasmiať sa treba, mám rád humor a treba ho zapojiť aj do fotenia, ale na druhej strane musíme vedieť, kde je hranica. Je dôležité, aby fotenie prebehlo hladko a aj ten človek si z toho niečo odniesol.

Boli zatiaľ ľudia vždy spokojní s tvojim výtvorom?

Ľudia sa boja povedať to na rovinu, ale ja cítim, keď sa im to nepáči. Sám viem posúdiť, či fotenie bolo dobré. Párkrát sa to stalo, ale myslím si, že to je jedna z tých vecí, ktorá posúva dopredu. Mňa osobne to núti ďalej sa zdokonaľovať. Mám rád kritiku a sám som kritický. Som rád, že mám aj kamarátov, ktorí ma trochu uzemnia. Nehovorím, že som nejaký namyslený, ale určite to prospieva. Keď vám každý povie, že je to super, nemáte potrebu sa zlepšovať.

Aké bolo tvoje prvé fotenie?

Moje prvé fotenie bolo s mojou najlepšou kamarátkou. Boli sme na Kalvárii a vlastne som ešte ani nevedel, čo mám robiť. Ona pózovala a ja som mal len zopár nápadov. Už vtedy som však cítil, že to, čo robím, ma napĺňa. Fotenie vyšlo nakoniec podľa očakávaní. Považujem ho doteraz za jedno z tých lepších. Dokážem si ho úplne vybaviť a túto spomienku si chcem určite uchovať.

Je nejaké netradičné miesto, na ktorom si fotil?

Pre mňa sú netradičné miesta všetky v exteriéri. Mňa baví, keď idú baby v opätkoch a trepem ich hore na Kalváriu. To je pre mňa sranda. Ale fotili sme napríklad v kaviarni a všetci po nás pozerali, čo sa deje.

Snažíš sa prispôsobiť požiadavkám ľudí, alebo ich presvedčíš o svojom názore?

Väčšinou to robím podľa seba, ale snažím sa to skombinovať s ich požiadavkami. Jadro nápadu je ale moje. Chcel by som, aby bolo vidieť môj pomyselný podpis a aby ľudia vedeli, že sú to moje fotografie.

Fotil si už aj akty? Chcel by si sa tomu venovať?

Konkrétne akty nie, ale určite sa chystám. Podľa mňa sú veľmi pekné a zaujímavé. Bohužiaľ, niektorí ľudia to považujú za vulgárne. Väčšinou sa tam vyskytujú linky tela a je to hra so svetlom. Fotil som už aj extravagantnejšie fotky, ale úplne akty nie. Vyskúšať chcem všetko, preto som už fotil aj akcie ako stužkové. Nieže by sa mi to páčilo, ale je to tiež skúsenosť.

Zažil si aj nejaké trapasy počas fotenia?

Áno. Keď som nechal doma SD kartu a podobné záležitosti. Alebo zapnem foťák a zistím, že mám červenú paličku. Nie je to trikrát príjemné. Stalo sa mi, že som musel utekať kupovať SD kartu. Snažím sa brať to seriózne a nie je to dobrý pocit, keď sa to stane.

Plánuješ aj nejakú výstavu fotografií?

Mal som už jednu a dopadla na výbornú. Teraz ma čaká 9. septembra v Banskej Bystrici výstava v jednom novootvorenom podniku. Majú tam predzáhradku a na fotkách bude zobrazovaná moderná architektúra s tým, že to bude inštalované na stromoch. Predpokladám, že to bude vyzerať veľmi zaujímavo a doplnené to bude svetielkami. Nebude to však vyslovene len moja výstava, ale budú tam aj fotografie môjho uja.

Kam by si to chcel v budúcnosti dotiahnuť s fotografovaním?

Chcel som ísť na vysokú školu, ale to som už zmenil. Momentálne si chcem našetriť peniaze, aby som si mohol otvoriť vlastný ateliér. Mojím snom je fotiť pre módne časopisy a značky. To ma fascinuje. Mám rád aj konceptuálne umenie, ale komerčné umenie ma baví, lebo mu ľudia rozumejú.

V priloženej galérii si môžete pozrieť Oliverove fotografie!

V OBRAZOCH: Zaujímavé fotografie zvolenského študenta Olivera
13
Galéria
Foto: Oliver Kuklovský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM