Boris Macko Regióny Rôzne Zo Slovenska

FOTO: Zaujímavý osud rezbára z lučeneckých trhov. Z dreva čaruje vďaka chorobe

Veľkonočné trhy pritiahli do nášho mesta mnoho remeselníkov. Ondrej Šufliarsky nás však zaujal svojím osudom, ktorý ho pritiahol k rezbárstvu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zaujímavý osud rezbára z lučeneckých trhov. Z dreva čaruje vďaka chorobe
10
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

Rezbár z obce Stará Huta pri Detve ponúka na lučeneckých Veľkonočných trhoch poriadne pestrý sortiment. Od vyrezávaných sošiek, či plastík cez misky až po gumipušky, či kuše pre deti. Na rozdiel od iných kolegov sa rezbárstvu nevenuje veľmi dlho a dostal sa k nemu zaujímavým spôsobom.

Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

„Rezbárstvu som sa začal venovať v roku 2008, čo nie je tak dávno. Som po štyroch mozgových príhodách a tak ho vykonávam v rámci terapie,“ povedal Ondrej Šufliarsky pre Lučenec 24 o nezvyčajných pohnútkach, ktoré ho priviedli k rezbárstvu.

Svoj koníček, ktorý ho živí, si pochvaľuje. „Začali mi tŕpnuť ruky, preto som sa rozhodol takto liečiť.,“ dodal rezbár. „Dá sa s tým uživiť, no žiadny veľký biznis to nie je. Na druhej strane ma to baví,“ podotkol Šufliarsky. Svoje výrobky tvorí z rôznych druhov dreva. „Lipa je najmäkšia, ale radšej používam tvrdšie drevá. Hlavne na figúrky. Každý druh dreva má inú farbu a netreba potom výrobok dodatočne maľovať. Vďaka tomu je drevo krásne a osobité,“ vysvetlil rezbár. Na vyrezávanie používa orech, čerešňu, hrušku, lipu, javor, či jelšu.

Napriek tomu, že sa rezbárstvu venuje pomerne krátko, výsledky jeho práce oslovili viacero ľudí, ktorí si u neho objednali drevené sochy. Niektoré sú aj na verejných miestach. „V Korytárkach mám súsošie, v Detve sochu fujaristu. Všetko si už nepamätám, niektoré menšie sochy som aj porozdával,“ dodal Šufliarsky, pre ktorého je rezbárstvo relaxom, koníčkom a aj zdrojom obživy. Rád robí zvieracie motívy. „Hlavne malé koníky, nejaké som vyrezal zo slivky, potom aj rôzne podoby koní v pohybe,“ hovorí s úsmevom rezbár, ktorý čoskoro oslávi okrúhlych 60 rokov.

Pozrite si v našej fotogalérii krásne výrobky Ondreja Šufliarskeho!

V OBRAZOCH: Krásne diela rezbára Ondreja z lučeneckých trhov
10
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM