Eva Drugdová Regióny Rôzne

FOTO: Zvolenské arborétum priam hrá farbami. Tisíce kríkov ruží na jednom mieste

To je nádhera! Vo Zvolene sa môžete pokochať rozkvitnutými ružami od výmyslu sveta. Veď pozrite sami!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zvolenské arborétum priam hrá farbami. Tisíce kríkov ruží na jednom mieste
20
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

V Arboréte Borová hora Technickej univerzity vo Zvolene sa v týchto dňoch opäť naskytne nádherný pohľad. Po úspešnom Týždni rododendronov pripravilo arborétum pre svojich návštevníkov ďalšiu pozoruhodnú prehliadku. Príjemná prechádzka je tentoraz spestrená rôznofarebnosťou ruží. Európskym druhom ruží pritom dominuje farba biela, svetloružová a tmavoružová a ruže pochádzajúce z Ázie pokrývajú spektrum farieb žltej a červenej. Počas návštevy vás istotne očarí nielen ich krása, ale aj vôňa, ktorá sa nesie celým záhonom týchto pozoruhodných drevín.

Vo zvolenskom arboréte je sústredených viac ako 870 odrôd kultúrnych ruží a 87 druhov botanických ruží. V celkovom počte môžete naraziť až na 3600 kríkov. Usporiadané sú v záhonoch na terasách, ako miniruže v skalkách, či popínavé ruže na oporách. V súčasnom období je zbierka dopĺňaná najmä starými odrodami ruží a botanickými ružami, ktoré sa z iných zbierok a z voľnej prírody postupne vytrácajú. Hoci sú veľmi dekoratívne a využiteľné v sadovníckej tvorbe a sú cenným základom pre ďalšie sledovanie a hodnotenie.

Dni ruží prebiehajú do konca týždňa a ešte stále tak máte šancu, pokochať sa ich krásou. Arborétum je otvorené od 7:00 do 16:00, no naplánovať si môžete aj peknú prechádzku počas víkendu. Vtedy sú priestory arboréta sprístupnené verejnosti od 9:00 do 18:00. V prípade záujmu si môžete vypočuť aj odborný výklad o desiatej a o štrnástej, kde sa okrem iných zaujímavostí môžete dozvedieť aj informácie o podmienkach pestovania ruží.

Ruža patrí medzi obľúbené kvety mnohých žien a ak ich chcete potešiť, istotne im spraví radosť prechádzka po ružových záhonoch vo zvolenskom arboréte. Využite ešte čas, kedy ich môžete obdivovať v plnej kráse. Počasie nadchádzajúcich dní by vám malo prijať a môžete stráviť príjemné popoludnie na čerstvom vzduchu. Pozoruhodný je aj výhľad zo záhonu ruží na naše mesto.

V priloženej galérii si môžete pozrieť krásu ruží vo zvolenskom arboréte!

V OBRAZOCH: Dni ruží vo zvolenskom arboréte
20
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM