Eva Drugdová Regióny Rôzne

FOTO: Zvolenský tatér vytvára úchvatné diela: Tetoval som už aj 82-ročnú babičku

Viktor Uhlík má svoje tetovacie štúdio, v ktorom tvorí umelecké diela na koži zákazníkov. Čo tetuje najradšej a ako si spomína na svoje začiatky?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zvolenský tatér vytvára úchvatné diela: Tetoval som už aj 82-ročnú babičku
10
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Tatér Viktor Uhlík má vo Zvolene svoje tetovacie štúdio, v ktorom vytvára rôzne motívy a snaží sa do nich vniesť kúsok originality. Tetovanie ho zaujíma už od mala a na skúseného tatéra sa vypracoval praxou, pričom mu pomáhali aj jeho kamaráti. Tetuje na rôznych netradičných miestach a v rozhovore sa okrem iného dozviete, aký bol jeho najstarší zákazník.

Kedy ste sa začali venovať tetovaniu?

Asi v roku 2007. V jednom štúdiu v Bratislave som videl tetovať babu z Badína, Pavlu a ona ma inšpirovala. Kamarát si dal od nej robiť tetovanie, no a mne sa to dosť zapáčilo. Ale v podstate od mala, keď som chodil do táborov a neskôr robil aj vedúceho, som mal tetovacie časopisy. Už vtedy ma to zaujímalo a kreslil som deckám po ruke fixkami.

Aké boli vaše tetovacie začiatky? Na kom ste trénovali?

Väčšinou na kamarátoch. Skúšal som aj umelú kožu, niečo gumové, ale to bolo o ničom. Je to úplne iné. Takže určite pomohli kamaráti. Najskôr som skúšal malé ornamenty, všelijaké znaky a názvy kapiel.

Ako dlho vám trvalo, kým ste sa do toho dostali?

Aby sa človek do toho dostal, musí sa tomu naozaj venovať. Učí sa aj vývojom a technikou. Trvalo mi to asi štyri až päť rokov. Teraz sa tetovaniu venujem už skoro desať. Osamostatnil som sa asi pred štyrmi rokmi a dva roky som robil v inom salóne. No a samozrejme, popri škole. Ak chcete oficiálne štúdio, musíte si spraviť aj kurz. Najviac sa však naučíte praxou. Treba len trénovať od menších vecí k väčším.

Aké tetovania robíte najčastejšie a aké najradšej?

Najčastejšie obrázky od fantasy až po realistiku. A najradšej asi niečo medzi realistikou a komixovým štýlom. Fantasy štýl je tiež dobrý a cítiť v ňom viac umenia. Niektoré veci sú zjednodušené a hlavne navrhnuté tak, aby tam bol kontrast.

Čo najnetradičnejšie ste tetovali?

Motív ani nie, skôr tie miesta. Na hlave alebo tetovanie v uchu.

Prídu väčšinou zákazníci s nejakým motívom, ktorý chcú? Alebo si vyberajú u vás?

Väčšinou prídu s motívom, čo by chceli a doba je skôr taká, že ja im obrázky hľadám. 80 percent totiž nie je dobrých na tetovanie. Aj keď prídu s motívom, ktorý už je vytetovaný, snažím sa ho spraviť vždy nejako originálne. Možno zanechať hlavnú myšlienku, ale trochu to zmeniť, aby sme boli v niečom odlišní.

Aký bol váš najstarší zákazník?

Najstarší zákazník bola 82-ročná pani, ktorá tetovanie dostala od dcéry ako darček. Bola veľmi zlatá. Bolo to jej prvé tetovanie, na kľúčnu kosť – „aleluja“ a veľmi sa tešila, ako to ukáže ženám v kostole. (smiech)

Ako dlho trvá, kým spravíte jeden obrázok?

Závisí od veľkosti. Jedno sedenie je ale šesť až sedem hodín s prestávkami. Tetovací čas je možno okolo päť. Keď je dobrý zákazník, že ho to nebolí, tak sa to dá. Väčšinou stíham dvoch zákazníkov za deň.

Na aké miesta sa ľudia dávajú najčastejšie tetovať?

V poslednom čase sú to viditeľné miesta, ruky, nohy. Ľudia chcú svoje tetovanie ukázať. Aj na netradičných miestach ako sú prsty.

Chodievajú k vám viac muži alebo ženy? A kto znáša bolesť lepšie?

Myslím si, že je to pol na pol. No a bolesť znášajú lepšie ženy. Sú na dlhodobejšiu bolesť viac stavané od prírody. Dokážu sa viac zaprieť. A aj keby tu mali plakať, vydržia viac.

Aj vy máte tetovania. Majú pre vás nejaký špeciálny význam?

Všetko má nejaký význam. Nemám obľúbené. Každé má svoj príbeh a beriem ich ako komplet. Možno jednu časť z rukáva mám najradšej. Dosť to bolelo a je poctivo odtrpené.

Pozrite si Viktorove výtvory v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Úchvatné diela zvolenského tatéra
10
Galéria
Zdroj: archív Viktora Uhlíka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM