Kultúra

Fotografiou roka v Česku sa stala čiernobiela snímka rodáka z Bratislavy

Rodák z Bratislavy Martin Bandžák triumfoval v súťaži fotografií Czech Press Photo 2017. Pozrite si jeho víťaznú snímku!

Ilustračný obrázok k článku Fotografiou roka v Česku sa stala čiernobiela snímka rodáka z Bratislavy
3
Galéria
Zdroj: Facebook Martin Bandžák

Bratislava je rodiskom množstva šikovných a nadaných ľudí, ktorí sa dokázali presadiť aj za hranicami hlavného mesta. Živým príkladom je fotograf Martin Bandžák, ktorý sa stal víťazom súťaže Czech Press Photo 2017.

Víťazná snímka

Jeho čiernobiela snímka s názvom „Hizballáh, oslavy víťazstva nad Izraelom“ sa stala Fotografiou roka a zároveň získala prvé miesto v kategórii Problémy dnešnej doby. Zaujímavosťou je, že fotografia vznikla využitím mobilného telefónu.

Martin Bandžák sa tešil z víťazstva aj v kategórii Portrét, a to vďaka takisto čiernobielej fotografii mladej dojčiacej matky z Nikaraguy. Porota posudzovala dokopy viac ako 7 000 fotografií a práce 482 autorov.

Výstavu najlepších prác súťaže Czech Press Photo 2017 sprístupnili v stredu 22. novembra na Staromestskej radnici v Prahe, kde si ju záujemcovia môžu pozrieť do 30. januára 2018.

Fotograf na cestách

Martin Bandžák sa síce narodil v Bratislave, ale časť svojho detstva strávil v Zambii, kde jeho rodičia pracovali ako lekári. Od roku 2002 žije striedavo v Phnom Penh a v Bratislave so svojou manželkou a dvoma deťmi. Podľa jeho slov však 11 mesiacov v roku trávi na cestách po svete.

Vo svojich fotografických projektoch sa zameriava na ľudí žijúcich na okraji spoločnosti a v krízových situáciách po celom svete. V roku 2001 založil humanitárnu organizáciu Magna Deti v núdzi, ktorá poskytuje zdravotnú a nutričnú pomoc deťom a ich rodinám na troch kontinentoch sveta.

Ilustračný obrázok

TOTO JE FOTOGRAFIA ROKA 2017 OD MARTINA BANDŽÁKA:

Zdroj: Czech Press Photo
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM