Webnoviny - Svet

Frešo ide do Bruselu rokovať o eurofondoch pre kraj

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/APBRATISLAVA 10. mája (WEBNOVINY) – V Bruseli bude predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo rokovať o tom, aby v budúcom programovacom období mohol kraj čerpať financie z eurofondov rovnako ako ostatné župy. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa kraja Iveta Tyšlerová.

"Chceme riešiť aj projekt medzinárodného železničného projektu TEN-T tak, aby Bratislavský kraj nebol vynechaný z tohto veľkého infraštruktúrneho projektu,“ priblížil Frešo. Železničný koridor TEN-T 17 vedie z Paríža cez územie Francúzska, Nemecka, Rakúska až na Slovensko do Bratislavy.

Je súčasťou tridsiatich medzinárodných európskych dopravných koridorov. Cieľom je jeho prestavba na vysokorýchlostnú výkonnú trať v celej dĺžke asi 1 500 km.

Na úrovni Európskej únie chce župan hovoriť aj o operačnom programe Interact. Ako uviedla hovorkyňa Tyšlerová, župe sa podarilo odstrániť vzniknuté problémy z predchádzajúcich rokov a projekt nanovo naštartovať. Cieľovou skupinou tohto operačného programu sú hlavne inštitúcie, riadiace orgány, spoločné technické sekretariáty, monitorovacie výbory, certifikačné orgány a orgány auditu.

Interact je nadnárodný program, ktorý cez štyri kontaktné body poskytuje služby rôznym programom Európskej teritoriálnej spolupráce.

Sústreďuje sa na techniky riadenia, ako aj na témy spojené so strategickým smerovaním, sieťou inštitúcii a tematických okruhov. Plenárne zasadnutie Výboru regiónov sa uskutoční v Bruseli tento týždeň v stredu a vo štvrtok.

Okrem iných je na programe aj téma modernizácie politiky verejného obstarávania Európskej únie, jej rozvojová politika na podporu inkluzívneho rastu a udržateľného rozvoja či návrh riešení účinnejšej európskej reakcie na katastrofy. Za Bratislavský samosprávny kraj sa zasadnutia zúčastní župan Pavol Frešo.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM