Futbal

Futbalová liga národov: Slovensko sa predstaví proti Ukrajine a Česku

Slovenská futbalová reprezentácia sa v premiérovej edícii Ligy národov stretne v 1. skupine B-divízie s Ukrajinou a Českom.

Ilustračný obrázok k článku Futbalová liga národov: Slovensko sa predstaví proti Ukrajine a Česku
Zdroj: TASR

Rozhodol o tom stredajší žreb vo švajčiarskom Lausanne. Skupinová fáza novovytvorenej súťaže prebehne od septembra do novembra tohto roka.

Súboje so susednými krajinami

Pred žrebom figurovali Slováci v prvom z troch košov B-divízie spolu s Rakúskom, Walesom a Ruskom. Prvý súper zverencov trénera Jána Kozáka tak mohol vzísť z kvarteta Švédsko, Ukrajina, Írsko, Bosna a Hercegovina, druhý zo štvorice Severné Írsko, Dánsko, Česko, Turecko. Žreb v podaní bývalého útočníka českej reprezentácie Vladimíra Šmicera napokon rozhodol, že ich čakajú derby súboje s reprezentáciami susedných krajín. S Ukrajincami majú Slováci čerstvú skúsenosť, 10. novembra 2017 s nimi v prípravnom zápase v Ľvove prehrali 1:2.

Federálne derby sa bude hrať po vyše troch rokoch. Naposledy sa Slováci stretli s Čechmi v prípravnom zápase 31. marca 2015, v Žiline vďaka gólu Ondreja Dudu zvíťazili 1:0.

Liga národov je nový projekt UEFA, ktorý prinesie viac súťažných konfrontácií na úkor prípravných zápasov. Za samotnú účasť zinkasuje Slovenský futbalový zväz (SFZ) milión eur, ak Slováci vyhrajú svoju skupinu, zarobia ďalší milión eur.

Rovných 50 krajín

Päťdesiatpäť krajín rozdelila Európska futbalová únia (UEFA) pred žrebom do výkonnostných skupín podľa umiestnenia v rebríčku národných tímov. Prepočet koeficientu každej krajiny vznikol na základe výsledkov z MS 2014 vrátane kvalifikácie, ME 2016 vrátane kvalifikácie a z kvalifikácie MS 2018. Pred žrebom platili dve obmedzenia – Rusi sa nemohli stretnúť s Ukrajinou a Azerbajdžan z politických dôvodov nesmel figurovať v jednej skupine spolu s Arménskom.

Najlepších 12 krajín sa dostalo do A-divízie, rovnako tucet do B-divízie, pätnásť do C-divízie a zostávajúcich 16 tímov bude štartovať v D-divízii. V „áčku“ a „béčku“ vznikli štyri trojčlenné skupiny, v „céčku“ jedna trojčlenná a tri štvorčlenné a v „déčku“ štyri štvorčlenné. V A-divízii čakajú na úradujúcich majstrov sveta Nemcov konfrontácie s Francúzskom a Holandskom. Španieli sa ocitli v jednom zoskupení s Anglickom a Chorvátskom.

Každý s každým

Zápasy v skupinách sú na programe od septembra do novembra 2018, hrá sa systémom každý s každým doma aj vonku. Najslabšie mužstvo z každej zo skupín klesne o jednu divíziu, víťaz každej zo skupín postúpi do vyššej. Víťazi štyroch skupín v rámci A-divízie si v júni 2019 zmerajú sily na finálovom turnaji. Počas žrebu v Lausanne predstavili aj trofej, o ktorú budú národné tímy bojovať. Na scénu ju priniesol prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin.

V roku 2019 prebehne riadna kvalifikácia ME, z každej z desiatich skupín preniknú na šampionát dve krajiny. Dôležité je, že kvarteto tímov si prostredníctvom Ligy národov v play off v marci 2020 vybojuje postup na ME 2020. V tejto dodatočnej baráži má každá liga jedno účastnícke miesto a o tie budú bojovať v spomínanom termíne štyri najlepšie krajiny, ktoré si postup nezaistia v kvalifikácii. O zvyšné štyri miestenky na ME sa teda pobije 16 tímov, ich držitelia budú musieť zvládnuť semifinále a finále.

Reakcie na žreb:

Ján Kozák, tréner SR: „Je to zaujímavá skupina aj z toho dôvodu, že ide o našich geografických susedov. S Čechmi sme dlhé roky tvorili spoločný národ, z tohto pohľadu tam rivalita vždy bola, je a bude. S Ukrajincami sme sa v nedávnej minulosti stretli trikrát a dobre ich poznáme. Majú mužstvo s veľmi kvalitnými hráčmi, ktorí sú dlhšie pohromade. V prípade oboch našich súperov je predpoklad, že zápasy s nimi budú mať náboj a dobrú divácku kulisu. Bude pre nás výzva popasovať sa s nimi o postup do A-divízie, kde sa sústreďuje absolútna európska smotánka. Keď chceme byť úspešní, musíme sa zodpovedne pripraviť a hráči musia byť v dobrej športovej forme. Myslím si, že naša skupina nemá vyloženého favorita. Kostra ukrajinského mužstva disponuje obrovskou silou, Česi si zasa prešli náročnejším obdobím hľadania správnych hráčov. Už ich však našli, viacerí z nich pôsobia v kvalitných zahraničných ligách.“

Štefan Tarkovič, asistent trénera SR (zdroj: facebook SFZ): „Žreb nemôžete ovplyvniť, museli sme len počkať, koho nám vyžrebujú. Pravdepodobne veľa fanúšikov si prialo derby proti ČR, osud nás dal do jednej skupiny. Či už Ukrajina, alebo Česko sú veľmi silní súperi, ťažko sme si mohli vyberať ľahších alebo ťažších protivníkov, keďže všetky mužstvá sú veľmi vyrovnané.“

Ján Kováčik, prezident SFZ (zdroj: facebook SFZ): „Som spokojný s ČR, namiesto Ukrajiny by som si želal iného súpera, ale ťažko je vyberať. Prial som si Švédsko. Myslím si, že s Českom to bude dôstojná oslava 100 rokov vzniku Československa aj na tejto úrovni.“

Marek Hamšík, stredopoliar SR: „Čakajú na nás veľmi ťažké a vyrovnané zápasy. S oboma súpermi sa dobre poznáme. K Čechom netreba nič dodať a Ukrajiny sa asi nezbavíme… Veď za uplynulé tri roky sme hrali proti nej až trikrát.“

Antonín Barák, stredopoliar ČR (zdroj: idnes.cz): „Slováci majú veľmi kvalitný tím a často počúvam, že nie sme takí silní ako oni. Dlho sme s nimi nehrali a rád by som ich zdolal.“

Žreb Ligy národov:

A-divízia:

1. skupina: Nemecko, Francúzsko, Holandsko
2. skupina: Belgicko, Švajčiarsko, Island
3. skupina: Portugalsko, Taliansko, Poľsko
4. skupina: Španielsko, Anglicko, Chorvátsko

B-divízia:

1. skupina: SLOVENSKO, Ukrajina, Česko
2. skupina: Rusko, Švédsko, Turecko
3. skupina: Rakúsko, Bosna a Hercegovina, Severné Írsko
4. skupina: Wales, Írsko, Dánsko

C-divízia:

1. skupina: Škótsko, Albánsko, Izrael
2. skupina: Maďarsko, Grécko, Fínsko, Estónsko
3. skupina: Slovinsko, Nórsko, Bulharsko, Cyprus
4. skupina: Rumunsko, Srbsko, Čierna Hora, Litva

D-divízia:

1. skupina: Gruzínsko, Lotyšsko, Kazachstan, Andorra
2. skupina: Bielorusko, Luxembursko, Moldavsko, San Maríno
3. skupina: Azerbajdžan, Faerské ostrovy, Malta, Kosovo
4. skupina: Macedónsko, Arménsko, Lichtenštajnsko, Gibraltár

Termíny skupinovej fázy Ligy národov 2018/2019:

1. kolo: 6.-8. septembra 2018
2. kolo: 9.-11. septembra 2018
3. kolo: 11.-13. októbra 2018
4. kolo: 14.-16. októbra 2018
5. kolo: 15.-17. novembra 2018
6. kolo: 18.-20. novembra 2018

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM