Regióny

Gajdošské fašiangy odštartovali: Medzinárodná účasť, aká tu ešte nebola

Jubilejný ročník originálnej fašiangovej trojdňovky je tu. Pochváliť sa môže účastníkmi z rôznych kútov sveta.

Ilustračný obrázok k článku Gajdošské fašiangy odštartovali: Medzinárodná účasť, aká tu ešte nebola
Zdroj: TASR

Fašiangovou obchôdzkou po obci sa v piatok 24. 2. ráno začal v Malej Lehote v okrese Žarnovica trojdňové podujatie Gajdošské fašiangy. Festival, ktorý do dedín Malá Lehota, Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany prináša gajdošskú hudbu, potrvá do nedele 26. februára.

Silná zostava

Starosta Malej Lehoty Dušan Pacalaj informoval, že v poradí 30. ročník podujatia bude hostiť gajdošov z krajín ako Írsko, Španielsko, Albánsko, Srbsko, Bielorusko, Česko a Poľsko. Takéto bohaté zastúpenie iných štátov s gajdami na podujatí ešte podľa jeho slov nebolo. Samozrejmosťou sú gajdoši zo všetkých kútov Slovenska.

Gajdoši sa návštevníkom predstavia počas hlavného programu s názvom Bol raz jeden gajdoš, ktorý sa bude v Kultúrnom dome v Malej Lehote konať o 18.00 h. Piatkový program zavŕši fašiangová zábava.

Bohatý sprievodný program

Počas troch dní konania festivalu sa môžu návštevníci tešiť na množstvo sprievodných podujatí, ako sú fašiangová pochôdzka obcami, jarmok tradičných remesiel, tvorivé dielne, súťaž o najlepšiu huspeninu, zabíjačky a slávnostné sväté omše.

Gajdošské fašiangy sa v Malej Lehote, v dedine s dlhou gajdošskou tradíciou, konajú podľa katolíckeho kalendára každoročne v posledný víkend pred Popolcovou stredou. Podľa starého zvyku krojovaní účastníci sprievodu prejdú celú obec od domu k domu, nezabudnú pritom navštíviť ani svojich rodákov v okolitých obciach a mestách. Hlavným organizátorom podujatia je Pohronské osvetové stredisko v Žiari nad Hronom, spoluorganizátormi sú Cech slovenských gajdošov, obce Malá Lehota, Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM