Webnoviny - Svet

GAY: Zdolanie Bolta pomohlo mne aj športu

WEBNOVINY.SK

Tyson Gay a Usain Bolt Foto: SITA/AP LONDÝN 12. augusta (WEBNOVINY) – Víťazstvo nad najrýchlejším mužom planéty Usainom Boltom dodalo novú energiu nielen jeho premožiteľovi Tysonovi Gayovi, ale aj atletike ako takej. Americký šprintér prišiel na míting Diamantovej ligy IAAF v Londýne (13. – 14. 8.) nabitý sebavedomím, kde by na stovke po odrieknutí účasti Asafu Powella nemal mať azda s výnimkou Waltera Dixa vážnejšieho súpera. Jamajčan má problémy s chrbtom, pre ktoré neštartoval ani na minulotýždňovom mítingu Diamantovej ligy v Štokholme, kde Gay prvý raz v kariére zdolal jeho krajana, svetového rekordéra Bolta. Ten následne ukončil sezónu, oficiálne pre bolesti chrbta v krížovej oblasti. Gay sa v Londýne nechal počuť, že sa jeho život od štokholmskej stovky radikálne zmenil.

„To víťazstvo znamenalo veľmi veľa, bolo nesmierne dôležité pre mňa aj pre celú atletiku,“ vyhlásil Američan s tohtosezónnym maximom 9,84 s. „Možno to bude znieť zvláštne, ale po tom triumfe sa mi ušlo viac pozornosti, ako keď som vyhral na majstrovstvách sveta v roku 2007. Hoci sa v Štokholme nebežalo o medaily, ľudia a fanúšikovia tohto športu sa na to pozerajú inak. Pre atletiku to bol veľký deň,“ rozplýval sa Gay.

Odhlásenie najväčšieho súpera Asafu Powella ho mrzí, ale majster sveta na 100, 200 m a v štafete na 4 × 100 m z Osaky 2007 dokáže pochopiť, že prioritou lídra tohtoročných tabuliek (9,82 spolu s Boltom) je dať sa zdravotne do poriadku na budúcoročný šampionát v juhokórejskom De­gu.

„Chápem, že nechce riskovať vážnejšie zranenie. Budúci rok je o niečom inom ako tento. Dáva to zmysel, že chce byť fit,“ uznal Gay a neodmietol ani úvahy o prekonaní svetového rekordu. Povestné britské počasie mu však zrejme nedovolí na štadióne Crystal Palace rúbať takto vysoko. „Záleží na podmienkach. Mojím cieľom je čas na úrovni 9,5, pokúsim sa bežať na maximum. Niekedy pomôže v takýchto situáciách aj vietor,“ zaželal si Gay.

SITA, AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM