Rastislav Búgel Správy Krimi

Generálna prokuratúra v akcii: Po vražde Kuciaka preveruje 73 vecí

Po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky sa rozbehol kolotoč vyšetrovaní. Plné ruky práce má aj Generálna prokuratúra Slovenskej republiky.

Ilustračný obrázok k článku Generálna prokuratúra v akcii: Po vražde Kuciaka preveruje 73 vecí
Zdroj: pixabay.com

Na základe analýzy posledného článku zavraždeného novinára Jána Kuciaka, Generálna prokuratúra Slovenskej republiky (GP SR) vo svojom informačnom systéme zistila a identifikovala 17 subjektov, z ktorých bolo 11 fyzických osôb a šesť právnických. Zistila to podľa jediného lustračného kritériá, a to mena a priezviska alebo obchodného názvu. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

„Na základe výsledkov lustrácie si GP SR vyžiada od podriadených prokuratúr najmenej 73 trestných vecí. Prokurátori GP sa pri preskúmaní trestných vecí zamerajú na zákonnosť postupu a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní a súdov (skončené aj neskončené trestné veci). Po preskúmaní trestných vecí budú prijaté eventuálne zákonné opatrenia,“ dodala hovorkyňa.

GP SR zistila, že z celkového počtu 73 trestných vecí, prokurátor Okresnej prokuratúry v Trebišove František Bicko, ktorého syn je spájaný s Antoninom Vadalom, vykonával dozorovú právomoc len v jednej trestnej veci. Aj táto trestná vec bude predmetom preskúmania na Generálnej prokuratúre SR.

„Vo vzťahu k medializovaným informáciám prokurátora Okresnej prokuratúry v Trebišove platí naše stanovisko zo stredy. GP SR v tejto súvislosti požiadala o súčinnosť Krajskú prokuratúru v Košiciach,“ povedala Predajňová.

Podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) v stredu upozornila, že syn šéfa trebišovskej prokuratúry podniká s Antoninom Vadalom.

„Sú spolu v siedmich firmách. On vystupuje ako správca niečoho, čo nazývajú VADALA GROUP, lebo viete, že Vadalovci majú veľmi veľa firiem. Samotný šéf okresnej prokuratúry je krstným otcom detí podnikateľa, ktorý bol odsúdený, aj keď nie ešte právoplatne, na 11 rokov väzenia za podvody pri získavaní dotácií z Poľnohospodárskej platobnej agentúry. Poľnohospodárska platobná agentúra bola práve tou, na ktorú sa sústredil celý klan Talianov z Kalábrie,“ povedala Nicholsonová.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM