Rôzne Zo Slovenska

Grogu, nápoju otrlých námorníkov, dal názov admirálov plášť do dažďa + RECEPTY

Stačí tak málo, aby vás mohol zahriať. Iba vriaca voda a rum. Grog patrí aj u nás k tým najobľúbenejším horúcim nápojom. Viete, ako vznikol?

Ilustračný obrázok k článku Grogu, nápoju otrlých námorníkov, dal názov admirálov plášť do dažďa + RECEPTY
6
Galéria
Zdroj: internet

Jeho pôvod siaha od polovice 17. storočia, kedy sa námorníkom na britských lodiach Royal Navy dával rum ako bežný lodný prídel. Prirodzene, končilo sa to vždy rovnako. Opitou posádkou. Úplný zákaz by zrejme spustil vlnu protestov, a tak na to išiel jeden múdry admirál úplne inak.

Pršiplášť z grogrénu

V roku 1740 sa Edward Vernon rozhodol, že bude svojim námorníkom dávať rum tak ako doteraz, ale začal ho riediť vriacou vodou. A tak zabil dve muchy jednou ranou. Námorníci dostali svoj prídel, aby sa mohli uvoľniť, a zároveň, nápoj ich zahrial.

Vzhľadom k tomu, že Vernon nosil plášť do dažďa z látky zvanej grogrén, námorníci ho prezývali „Old Grog“. Táto jeho prezývka sa preniesla aj na nápoj.

KLASICKÝ GROG

  • Do hrubostenných pohárov, najlepšie na nožičke, nalejeme vriacu vodu do dvoch tretín. Dolejeme 4 cl rumu, pridáme 2 – 3 kocky cukru, pridáme citrón a zamiešame.

ČAJOVÝ GROG Z BRANDY

  • Do jednej šálky silného čierneho čaju primiešame jednu až dve čajové lyžičky medu, pridáme 5 cl brandy a na záver koliesko citrónu.

NÁMORNÍCKY GROG

  • Do väčšieho pohára dáme 4 cl rumu, 4 cl červeného vína a zalejeme vriacou vodou. Pridáme jednu až dve kocky cukru a plátok citróna, alebo pomaranča.
Grogu, nápoju otrlých námorníkov, dal názov admirálov plášť
6
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM