Šport

Gymnastická legenda, ktorá zavrhla okupantov, prehrala najdôležitejší boj

Vo veku 74 rokov skonala olympijská medailistka Věra Čáslavská. Fenomenálna športovkyňa prehrala boj s vážnou chorobou.

Ilustračný obrázok k článku Gymnastická legenda, ktorá zavrhla okupantov, prehrala najdôležitejší boj
Zdroj: TASR

Věra Čáslavská vybojovala na olympijských hrách jedenásť medailí, v reálnom živote ale napokon nezvládla zápas so zákernou rakovinou pankreasu, ktorú jej diagnostikovali minulý rok. 74-ročná rodáčka z Prahy zomrela v utorok večer.

PREČÍTAJTE SI: AKO STE HLASOVALI: Za olympiádu dostali Slováci veľkú jednotku. Nesklamali vás

Šli potiť krv

V rozmedzí rokov 1964 až 1968 získala na olympiádach v Tokiu a Mexico City dohromady jedenásť medailí, hneď sedem malo zlatý lesk. A práve Hry v Mexiku 1968 sú pre ňu pamätné aj preto, že počas slávnostného ceremoniálu odovzdávania cenných kovov odvrátila zrak od ruskej kolegyne Larisy Petrikovovej. Dôvodom bol nesúhlas s inváziou vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa v tomto roku. Pri sovietskej hymne navyše sklonila hlavu.

„Na túto olympiádu sme šli potiť krv, len aby sme porazili reprezentantov okupatnov,“ cituje portál Aktualne.cz jej slová.

PREČÍTAJTE SI: Zlatý chodec Matej Tóth: Získal som športovú nesmrteľnosť! Neuveriteľné, nádhera

Skvelá kariéra

Fenomenálna športovkyňa má okrem olympijských úspechov na konte aj tri tituly svetovej šampiónky, v roku 1962 triumfovala na pražských MS v preskoku, vo viacboji bola strieborná, tretia priečka jej pripadla v prosných. Jedenástimi prvenstvami sa pýšila v rámci kontinentálnych majstrovstiev.

Čáslavská po športovej kariére šesť rokov pôsobila ako predsedníčka Československého olympijského výboru a od 1995 až do 2001 bola členkou Medzinárodného olympijského výboru.

PREČÍTAJTE SI: Prezident Zimbabwe koná: Nepriniesli ste z Ria medailu? Idete do väzenia!

Angažovanie sa v politike

Práve vstup vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa bol pre Čáslavskú impulzom začať sa angažovať aj politicky. V roku 1968 podpísala petíciu Dvetisíc slov, jeden z najvýznamnejších dokumentov Pražskej jari.

Po vyštudovaní Fakulty telesnej výchovy a športu na Karlovej univerzite v Prahe sa venovala trénovaniu, od 1979 do 1981 pôsobila v Mexiku. Na začiatku roka 1990 sa stala poradkyňou prezidenta Československej republiky Václava Havla v sociálnych a športových otázkach, neskôr zastávala post jeho asistentky.

V prezidentských voľbách 2013 podporovala Karla Schwarzenberga, zásadne sa ohradila voči postoju jeho ľavicových protikandidátov, ktorí požadovali podporu od komunistov.

ČÍTAJTE AJ:

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (I.): Si hermafrodit, zaslúžiš si smrť!

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (II.): Mladík zrazil svoj vzor na kolená

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (III.): Do Ria na lodi spoločne s utečencami

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (IV.): Z nemocnice na medailové pódium

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (V.): Veľké gesto na atletickom ovále

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM