Webnoviny - Svet

Harabin sa pochytil s Babjakovou

WEBNOVINY.SK

Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin.Foto: SITA/Jozef JakubčoBRATISLAVA 17. mája (WEBNOVINY) – Na dnešnom rokovaní Súdnej rady SR odznela ostrá výmena názorov medzi jej predsedom Štefanom Harabinom a členkou rady Ľudmilou Babjakovou, ktorá patrí k iniciatívam kritizujúcim pomery v justícii. Harabin skupinu obviňoval z napojenia na politikov súčasnej vládnej garnitúry.

Slovná prestrelka sa spustila po tom, ako riaditeľ správy Najvyššieho súdu SR Jozef Kaffka predniesol Rade návrh záverečného účtu kapitoly NS SR za rok 2010. V ňom poukázal na minuloročné viazanie rozpočtových prostriedkov. „Je otázne, prečo sa štát správa k Najvyššiemu súdu SR a Súdnej rade iným spôsobom ako k ostatnej súdnej moci v tomto štáte – to znamená prokuratúra, prvostupňové súdy, druhostupňové súdy a ústavný súd,“ vyhlásil Kaffka. Vysvetľoval, že spomínaným inštitúciám viazali len päť percent finančných prostriedkov, pričom pri mzdových prostriedkoch to bolo päť percent len pre štátnych zamestnancov a zamestnancov vo verejnom záujme. Najvyššiemu súdu viazali desať percent, vrátane sudcov. „Tu je flagrantný dôkaz o vulgárnom a primitívnom prístupe politickej exekutívnej moci voči Najvyššiemu súdu,“ vyhlásil po prednese Kaffkovej správy Harabin a začal sa pýtať, či toto podporovala iniciatíva 21. Tá bola prvým zoskupením sudcov, ktoré ho kritizovalo, neskôr sa objavila petícia Päť viet a v súčasnosti sa angažuje iniciatíva Za otvorenú justíciu.

Harabin dnes kritizoval, že keď sa znižovali platy sudcov, „skupina 21 ani len slovo nepovedala“. Babjaková mu oponovala, že to nie je skupina 21 a že dávali stanoviská aj k tomuto problému. Harabin skupinu napadol, že má politické prepojenia. „Vaša iniciátorka Dr. Dubovcová robila tlačovú konferenciu s pani Žitňanskou a s pánom Dzurindom v čase, keď ešte bola sudkyňa, tak chcete mi hovoriť, že nemali ste politické prepojenie vaša skupina na týchto ľudí,“ vyhlásil Harabin. Babjaková to odmietla. „My sme neformálne združenie sudcov, ktorí medzi sebou nemajú také vzťahy, aby sme my dirigovali jeden druhého, čo máme robiť. To, že Dubovcová išla do politiky, bolo jej rozhodnutie, o ktorom sme my ani nevedeli,“ bránila sa a ako dodala, „my totiž nefungujeme takým spôsobom, že by sme si všetko dopredu dohodli a s takým išli von – to takto nefunguje“. Podľa Babjakovej majú svoje názory a tie prezentujú rovnakým spôsobom bez ohľadu na to, kto je pri moci.

Babjaková tvrdí, že za svoje názory znášajú dôsledky

„Na jednej strane všetci tvrdia, že máme právo na názor, ale ak máme iný názor, tak sme za ten názor – iným spôsobom, nie priamo – trestaní, tak je to,“ vyhlásila. S tým zas nesúhlasil Harabin. „Kto vás potrestal na Krajskom súde v Košiciach za váš názor? Ste predsedníčka senátu, nikdy vo vzťahu k vám neboli urobené žiadne ataky ani nič, kto vás trestal,“ pýtal sa predseda Súdnej rady. Babjaková to uzavrela konštatovaním „nemienim tu teraz na tieto veci odpovedať, nemyslím si, že je to vhodné“.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM