Webnoviny - Svet

Harabin vracia úder. Žaluje rezort financií

WEBNOVINY.SK

Štefan Harabin kontruje. Foto: SITA/Michal Burza BRATISLAVA 10. augusta (WEBNOVINY) – Najvyšší súd podal na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie v súvislosti so snahou ministra financií vykonať nezákonný vládny audit na Najvyššom súde SR. "Minister financií napriek vysvetľujúcemu listu predsedu Najvyššieho súdu SR verejne znevážil súd ako aj jeho predsedu Štefana Harabina tvrdením, že ten namiesto toho, aby zákonnosť chránil, šliape po nej. Minister sa tiež vyhrážal uložením pokuty NS SR a jeho predsedovi – sudcovi, hoci takýto postup nemá zákonné opodstatnenie, uvádza sa v správe Najvyššieho súdu s tým, že sudcovi môže uložiť sankciu iba súd v trestnom alebo disciplinárnom konaní. Okrem toho sa minister financií predsedovi NS SR verejne vyhrážal podaním trestného oznámenia pre takýto jeho postoj, uvádza ďalší dôvod podania NS SR.

Podľa Najvyššieho súdu SR skutočnosť, že v minulosti bola kontrola niekde vykonaná, nie je relevantný právny argument na potvrdenie práva ministerstva financií na vykonanie kontroly. „Hospodárenie s finančnými prostriedkami na NS SR kontroluje podľa zákona jedine Najvyšší kontrolný úrad SR,“ tvrdí, pričom podľa neho zo žiadneho iného právneho predpisu nevyplýva inému orgánu právo vykonávať na NS SR kontrolu hospodárenia.

Predseda NS SR Štefan Harabin dva týždne odmieta kontrolu rezortu financií na Najvyššom súde SR. Najprv tvrdil, že kontrolórov nepustil na súd preto, lebo prišli v iný deň, než bol uvedený v poverení, i keď o zmenu termínu ich požiadal práve Najvyšší súd. Harabin vtedy hovoril, že keď prídu Miklošovi kontrolóri so správnym poverením, môžu kontrolovať. O pár dní neskôr Harabin vládny audit z ministerstva financií začal odmietať úplne, podľa neho právomoc kontrolovať NS SR má iba Najvyšší kontrolný úrad. Ministerstvo financií kontrolovalo efektívnosť a zákonnosť nakladania s peniazmi daňových poplatníkov na Najvyššom súde SR počas vlády Roberta Fica v rokoch 2007 a 2009. Predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková vysvetlila, že na ÚS SR majú každý rok kontrolu aj z ministerstva financií, aj z NKÚ. Aj podľa ombudsmana Pavla Kandráča má ministerstvo financií právo kontrolovať hospodárenie Najvyššieho súdu SR. Minister financií Ivan Mikloš už rozhodol udeliť pokuty pre inštitúciu Najvyššieho súdu vo výške 33-tisíc eur a tisíc eur pre predsedu súdu.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM