Správy Regióny

Hasičská zbrojnica v Jamníku sa dočká obnovy: Obec získala dotáciu vo výške 30 tisíc

Budova postavená pred viac ako polstoročím prejde rekonštrukciou. V Jamníku tak získajú vhodné priestory pre dobrovoľných miestnych hasičov.

Ilustračný obrázok k článku Hasičská zbrojnica v Jamníku sa dočká obnovy: Obec získala dotáciu vo výške 30 tisíc
4
Galéria
Zdroj: obec Jamník

História hasičstva v neďalekej obci Jamník má podľa slov starostu Antona Petrušku takmer 100 ročnú tradíciu. Terajšia budova hasičskej zbrojnice bola postavená v 40-tych rokoch minulého storočia a stojí hneď vedľa národnej kultúrnej pamiatky, Kostola sv. Bartolomeja.

„Obec Jamník požiadala v roku 2017 o dotáciu na Stavebné úpravy – Rekonštrukcia hasičskej zbrojnice, ktorá bola v tomto roku potvrdená z MV SR, Prezídia Hasičského a záchranného zboru vo výške 30 tisíc eur,“ uviedol starosta obce s tým, že terajšie priestory sú pre hasičskú techniku, ako aj samotných hasičov nevyhovujúce.

Pomoc a prevencia

Budova bola podľa slov starostu postavená v 40-tych rokoch minulého storočia a jej obnova je akútna. V súčasnej dobe je dlhoročným predsedom dobrovoľnej požiarnej ochrany František Kapusta. „Hlavná činnosť DHZ v obci nie je len aby pomáhala pri likvidácii požiarov a iných živelných pohromách, ale aj v prevencii, hlavne vykurovacích telies rodinných domov. O zverenú techniku DHZ sa príkladne stará súčasný strojník Matúš Franko,“ ozrejmila hlava obce.

Miestny dobrovoľní hasiči (muži aj dorastenci) sa pravidelne zúčastňujú na hasičských súťažiach v rámci okresu a kraja, kde dosahujú slušné umiestnenia. „V spolupráci s okolitými obcami Odorín a Danišovce sa tohto roku uskutoční 4. ročník osláv patróna hasičov, svätého Floriána,“ dodal starosta.

OBRAZOM: V Jamníku zrekonštruujú požiarnu zbrojnicu
4
Galéria
Zdroj: obec Jamník
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM