Jakub Forgács Regióny Kultúra Rôzne

Historické fotky aj korešpondencia. Zvolenský zámok odhalí viac zo svojej minulosti

Zaujímajú vás dejiny dominanty mesta Zvolen? Onedlho sa vám naskytne príležitosť, spoznať históriu obnovy a využitia zámku.

Ilustračný obrázok k článku Historické fotky aj korešpondencia. Zvolenský zámok odhalí viac zo svojej minulosti
10
Galéria

Zvolenskému zámku a peripetiám pri jeho zmenách a rekonštrukciách bude venovaný najbližší kurátorský výklad Slovenskej národnej galérie z cyklu To najlepšie, čo doma máme. Prednesie ho kurátor Denis Haberland vo štvrtok 22. júna o 18:00. O podujatí informovala programová pracovníčka SNG Jana Oravcová.

Návštevníci zámku budú mať možnosť vypočuť si komentovanú prehliadku zámku s krátkou analýzou jeho stavebného vývoja. Dozvedia sa viac o nerealizovaných i zrealizovaných koncepciách a detailoch obnovy a využitia zámku od čias rakúsko-uhorskej monarchie, cez obdobie 1. ČSR, vojnové roky až po jeho adaptáciu pre účely SNG v 60. rokoch 20. storočia.

Na základe historických fotiek, korešpondencie a projektovej dokumentácie môžu záujemcovia o históriu zámku sledovať konkrétne postupy poslednej obnovy, použitie materiálov a konštrukcií a súčasne polemizovať s jej výsledkom.

Denis Haberland je absolventom odboru Veda o výtvarnom umení Filozofickej fakulty univerzity Komenského v Bratislave. Venuje sa architektúre. V rokoch 2001 – 2016 pôsobil na Pamiatkovom úrade SR na pozícii metodika ochrany a prezentácie pamiatok architektúry a na pozícii kontrolóra a riešiteľa procesno-právneho dohľadu pri usmerňovaní obnov nehnuteľných kultúrnych pamiatok.

Pozrite si v priloženej fotogalérii, ako to kedysi vyzeralo na Zvolenskom zámku!

GALÉRIA: Pozrite, ako to kedysi vyzeralo na Zvolenskom zámku
10
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM