Adela Fruckova Rôzne

Len pár rokov dozadu a predsa už trochu retro: Historické FOTO budov z najstaršieho sídliska v Žiline

Nedávno sme vám priniesli unikátne fotografie zo sídliska Hliny. Pozrite si tentokrát naše najstaršie sídlisko - niektoré budovy na obrázkoch zo sedemdesiatych a osemdesiatych rokov.

Ilustračný obrázok k článku Len pár rokov dozadu a predsa už trochu retro: Historické FOTO budov z najstaršieho sídliska v Žiline
Zdroj: Archív Petra Štanského

Sídlisko Hliny je prvé a najstaršie sídlisko v Žiline. Tvorí ho osem menších samostatných sídlisk Hliny I až Hliny VIII, postavených v rokoch 1955–1977. Ako prvé začalo vyrastať sídlisko Hliny I a II na nezastavanom priestore južne od historického jadra mesta – hneď za ulicou Veľká okružná, medzi nemocnicou a vilovou štvrťou Malá Praha.

Predtým tu boli polia, močiare a jamy, z ktorých sa ťažila hlina pre neďalekú tehelňu. Projekt Hliny I-IV spracoval architekt Ferdinand Čapka spolu s Ladislavom Bauerom. Pri návrhu sídelného útvaru dosiahli prirodzenú väzbu historického jadra mesta s novou zástavbou, a to vytvorením nového priestoru pre budúce Námestie Ľudovíta Štúra a viacúčelovej zástavby.

Ulice Antona Bernoláka, tzv. Bulvár. Ku sídlisku Hliny patrí aj obytná štvrť Malá Praha, výstavba domov pre českých úradníkov a dôstojníkov začala v roku 1923.

Čítajte tiež:

Prvý panel a išlo sa naostro: Unikátne FOTO z výstavby sídliska Hliny!

Sídlisko Hliny v zuboch času: FOTO
4
Galéria
Zdroj: Archív Petra Štanského
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM