Aktualizované Zo Slovenska

Ministrovu hlavu žiadajú tisícky ľudí. Majú jasno: Dosť bolo Fica! a Kaliňák do basy!

Prvý zo série protestov za odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka podporilo podľa odhadov 4- až 5-tisíc ľudí. Druhý Protest v réžii opozície vylákal do ulíc tisícky nespokojných. Odhady o počtoch sa rôznili, počiatočné stovky sa rozrástli na tisíce.

Ilustračný obrázok k článku Ministrovu hlavu žiadajú tisícky ľudí. Majú jasno: Dosť bolo Fica! a Kaliňák do basy!
Zdroj: Facebook

Za odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka pochodovali ulicami Bratislavy tisícky ľudí. Odhady o počte účastníkov sa rôznili. Prvé hovorili o 2– až 3-tisícoch protestujúcich, ďalšie kolísali medzi 5– až 10-tisíc.

Líder opozičnej strany OĽaNO Igor Matovič uviedol, že podobne ako minule rozdali zhruba 5-tisíc červených kariet. Pozorovatelia predpokladajú, že akcie sa zúčastnil približne rovnaký počet nespokojných občanov ako pred týždňom.

Ak podpredseda najsilnejšej vládnej strany a šéf rezortu vnútra neodíde, opozícia avizovala ďalšiu protestnú akciu.

Dosť bolo Fica, Kaliňák do basy

Druhé protestné zhromaždenie, ktoré zorganizovala opozícia, už šéf OĽaNO Matovič oficiálne ukončil. Dav, ktorý dorazil pred luxusný bytový komplex Bonaparte, kde si byt prenajíma premiér Robert Fico, si na záver zaspieval slovenskú hymnu.

V zástupe, ktorý žiada odchod Kaliňáka z funkcie, nechýbali mladí ani starí. Protest v réžii opozície prišli podporiť aj herci Richard Stanke a Marián Mitaš či aktivistka Monika Kozelová, ktorá zverejnila šokujúce video odobratia Marca.

V rukách nespokojných našincov nechýbali transparenty, ako napríklad „Končí doba kešu. Kaliňák do trešu!“ Dav, ktorý sa z Námestia SNP presunul k najznámejšiemu bytovému komplexu na Slovensku, skandoval: „Dosť bolo Fica!", „Kaliňák do basy! i „Potkan vylez!“

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: Štyria poslanci opozície na polícii. Nekonečná kauza Bašternák pokračuje!

Na pódiu sa postupne objavili organizátor protestu Igor Matovič (OĽaNO) i ďalší opoziční poslanci Ľubomír Galko a Veronika Remišová. Protestnú akciu podporil aj výtvarník Peter Kalmus, ktorý na adresu premiéra Fica povedal, že sa „modlí k Putinovi, vojnovému zločincovi“.

Mnohí z účastníkov pochodu mali v rukách červené karty, ďalší prišli v čiernom tričku s nápisom „Fico chráni zlodejov“.

Protestné zhromaždenie obmedzilo dopravu v centre hlavného mesta. Účastníci akcie najprv zastavili premávku na Námestí SNP, kde nechodili ani električky. Ako sa dav presúval pred Bonaparte, paralyzoval dopravu na Palisádach.

ČÍTAJTE AJ: Robert Feši Kaliňák: Syn námorníka, ktorý pláva v politických vodách už takmer 20 rokov

Tretí v rade

Dnešný protest za odvolanie podpredsedu Smeru Kaliňáka je druhým v réžii opozície. Presne pred týždňom ukázalo politickým špičkám Smeru červenú kartu 4– až 5-tisíc našincov, ktorí sa zišli pod oknami luxusnej rezidencie Bonaparte v Bratislave, kde býva premiér Fico.

Celkovo sa v hlavnom meste konali zatiaľ tri akcie za odvolanie ministra vnútra, vrátane tej dnešnej. Protest zo štvrtka minulého týždňa prilákal na Námestie SNP iba pár desiatok našincov.

Kauza Bašternák – Kaliňák – Počiatek

Podpredseda Smeru čelí podozreniu, že kryl vyšetrovanie daňových podvodov Ladislava Bašternáka. Firmy developera luxusného bytového komplexu Bonaparte získali počas niekoľkých rokov od štátu na takzvaných daňových vratkách 16 miliónov eur. Za rovnaké obdobie pritom odviedli štátu dane za 72-tisíc eur, informoval Denník N.

Kaliňák rezolútne odmietol akékoľvek ovplyvňovanie vyšetrovania. Médiá medzičasom poukázali na viaceré prepojenia politika s podnikateľom.

Minister vnútra kúpil od Bašternáka jeho podiel v spoločnosti B. A. Haus. Už pár mesiacov po vzniku spoločnosti sa stal jej akcionárom exminister financií a dopravy Ján Počiatek, ktorý neskôr prikúpil ďalší podiel.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Ďalší škandál Ficovho ministra: Ján Počiatek ako pašerák kokaínu?

Za kontroverzný možno označiť aj zisk podielu v spoločnosti FoRest, s. r. o. Kaliňák spolu s Počiatkom získali podiel vo firme za dve eurá, hoci jeho účtovná hodnota bola 37-tisíc eur. Podiel im predal Robert Pintér, ktorý zastával vysoké pozície na ministerstve vnútra.

Zamestnanec komerčnej banky a asistent poslanca za SaS Jozefa Rajtára – Fili Rybanič si podľa medializovaných informácií pozrel bankový účet šéfa rezortu vnútra. Tvrdil, že Kaliňákovi naň mali prísť platby zo spoločnosti blízkej Bašternákovi vo výške niekoľko sto tisíc eur.

Protest Bonaparte 2
11
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM