Aktualizované Zo Slovenska

Hlási sa Perinbaba. V utorok sa pripravme na sneh a silný vietor

Výstrahy od meteorológov platia hneď od úvodu nového týždňa, výdatne spŕchne a čakajme aj snehové zrážky.

Úvod októbra prináša výraznú zmenu počasia. Sever Slovenska v pondelok zasiahne výdatnejší dážď. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre túto časť krajiny výstrahu prvého, najnižšieho stupňa. Platí až do stredy (5. 10.) rána.

Meteorológovia očakávajú v Žilinskom a Prešovskom kraji miestami výskyt zrážok s úhrnom 35 až 60 milimetrov. Tie sa v utorok (4. 10.) zmenia na snehové, a to v polohách od 700 do 1400 metrov.

Podľa SHMÚ tu môže miestami napadnúť 2 až 15 centimetrov sne­hu.

Výstraha prvého stupňa pred snežením platí do stredy popoludnia aj pre severné okresy Banskobystrického a Trenčianskeho kra­ja.

PREČÍTAJTE SI: Meteorológovia vystríhajú: Pekným dňom odzvonilo. Nastupuje chlad, dážď i sneh!

Sneženie
10
Galéria
Zdroj: TASR

Držte si klobúky

V utorok sa k nepriaznivému počasiu pridá aj vietor. Na celom Slovensku môže v nárazoch dosahovať hodnoty 18 až 23 metrov za sekundu (60 až 85 km/h) a na horách 25 až 27 metrov za sekundu (90 až 100 km/h).

Silný vietor bude životy znepríjemňovať v okresoch Košice, Humenné, Prešov, Spišská Nová Ves, Michalovce, Hlohovec, na pozore sa majú aj Trnavčania, obyvatelia Lučenca, Revúcej, Brezna, Žiaru nad Hronom, Banskej BystriceZvolena. SHMÚ radí nepodceňovať výstrahy, ktoré majú úroveň 1. stupňa. Stav platí od 4. októbra poludnia až do polnoci 5. októbra.

PREČÍTAJTE SI: 10 tipov, ako jazdiť v jesennom počasí: Nástrahy čakajú na vodičov i chodcov

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM