Zo Slovenska

HLASUJTE: Je čas na výmenu špičiek Smeru?

Vrie to v Smere ako pod pokrievkou, alebo sú reči o potrebe zmeny len zbožným želaním pár jedincov? Dlhoročné tváre najsilnejšej vládnej strany žiadajú výmenu. Čo si myslíte vy?

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Je čas na výmenu špičiek Smeru?
Zdroj: TASR

Ak nepríde radikálna výmena vo vedení, strana neprežije. Aj takto momentálne vidí budúcnosť strany Smer-SD jeden z jej zakladateľov Boris Zala. Europoslanec hovorí, že nastúpiť by mala skupina „moderných, progresívnych ľudí ako Kažimír, Pellegrini, Raši či Ondruš“.

Zala má jasno aj v kauze okolo Roberta Kaliňáka. Spolu s europoslankyňou za Smer-SD Monikou Beňovou naznačili, že minister vnútra Kaliňák by mal odstúpiť.

Aký je váš názor? Hlasujte v ankete na konci článku.

PREČÍTAJTE SI: Čas vymeniť vedenie Smeru? Podľa Borisa Zalu sú okolo Fica obhoretí politici

Rozkoly minulosti

Čo-to o pozadí vnútrostraníckeho fungovania naznačil v minulosti aj zakladateľ Smeru, dnes už bývalý člen. Podnikateľ Bohumil Hanzel upozornil pred voľbami v roku 2010 na podozrivé finančné machinácie v strane. Tvrdil, že kampaň stála 284 miliónov korún a peniaze zháňal aj predseda Robert Fico. Hanzel sa odvolával na to, že pripravoval Ficove stretnutia so sponzormi, ktorí za milióny na kampaň mimo oficiálneho účtovníctva žiadali štátne zákazky a funkcie v strategických podnikoch.

Bývalý poslanec Smeru Anton Martvoň zas v aktuálnom rozhovore pre sme.sk uviedol, že „isté napätie je v každom väčšom subjekte a žiadna politická strana nemôže povedať, že by nikdy nemala žiadne vnútrostranícke súboje“. Poznamenal, že keď bol ešte poslancom, medzi staršími a mladšími kolegami existovalo napätie. „Staršia časť našich kolegov nevedela prijať názory nás mladých a potom sme sa dostávali do slovného konfliktu.“

ČÍTAJE AJ: Robert Feši Kaliňák: Syn námorníka, ktorý pláva v politických vodách už takmer 20 rokov

Maďarič o zmenách

Na obranu Smeru sa postavil minister kultúry a podpredseda strany Marek Maďarič, ktorý nesúhlasí so Zalovou kritikou. Pripúšťa, že v strane je možné očakávať „výraznejšie zmeny“ vo vedení.

„Boris Zala sa mýli vo svojom programovom sklamaní. Pretože Smer od roku 2003 stojí a rozvíja svoju politiku na dvoch programových pilieroch – sociálnom a národnom – a toto mu dáva šancu dominovať na politickej scéne,“ napísal Maďarič Denníku N ako reakciu na Zalu.

Mali by Robert Fico a Robert Kaliňák uvoľniť pozície v strane Smer-SD iným?

Nie
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM