Erik Bojničan Ostatné športy

Hlohovčania na Majstrovstvách Slovenska v squashi: Ako sa im darilo v tvrdej konkurencii?

Jubilejné 20. Majstrovstvá Slovenská v squashi ponúkli pekné športové momenty. Nechýbali na nich ani zástupcovia z Hlohovca. Prečítajte si, ako sa našim darilo v tvrdej konkurencii.

Ilustračný obrázok k článku Hlohovčania na Majstrovstvách Slovenska v squashi: Ako sa im darilo v tvrdej konkurencii?
Zdroj: Jana Maníková

V sobotu 12. marca vyvrcholili v bratislavskom obchodnom centre Bory Mall jubilejné 20. Majstrovstvá Slovenská v squashi. Atraktivitu podujatiu dodávalo i to, že sa odohrávali na sklenenom kurte a diváci si mohli zápasy pozrieť zadarmo.

Na šampionát sa pripravovala aj pätica hráčov ROIN squash klubu Hlohovec. Systém súťaže zaručoval priamu účasť v hlavnej súťaži iba najlepším 28. hráčom slovenského rebríčka, preto bolo dôležité pravidelne sa zúčastňovať jednotlivých turnajov a zbierať kvalifikačné body. Ostatní hráči mali možnosť zabojovať o 4 ďalšie miesta v kvalifikácii. Celkovo sa prihlásilo 52 hráčov a, samozrejme, nechýbala kompletná slovenská špička.

Z našich neprešiel prvým kolom Ivan Jančička a Patrik Varga. V osemfinále potom vypadli Attila Dobai a Lukáš Tužinčin, ktorí zhodne narazili na neskorších semifinalistov, a tak vlajku hlohovského squashu najvyššie držal Ľubomír Solčanský (aktuálny majster Slovenska v kategórii veteránov), ktorý sa prebojoval ako jediný nebratislavský hráč do štvrťfinále.

Bratislavskú hegemóniu sa mu však nepodarilo narušiť, pretože sa mu do cesty postavil úradujúci majster Slovenska Miroslav Celler. Ľ. Solčanský prehral 0:3 na sety. Potom nastúpil na zápas o umiestnenie, kde predvádzal výbornú hru proti Dávidovi Kubíčkovi. Nevyužil však 4 mečboly a nakoniec prehral 2:3. Nevylepšil tak svoje najlepšie umiestnenie z majstrovstiev a skončil o priečku horšie – na siedmom mieste.

L. Tužinčin obsadil celkovo 11. miesto, A. Dobai skončil 13., P. Varga 24. a I. Jančička 29. „Predsa len si dovolím ešte jedno porovnanie – v prvej šestnástke podľa konečného umiestnenia bol pomer hráčov z Hlohovca k hráčom a z Bratislavy 3:13. Už to napovedá, že hlohovský squash vychováva konkurencieschop­ných hráčov, no bolo by potrebné zapracovať na širšej členskej základni v juniorských kategóriách, aby mal kto prevziať dobre rozbehnutú štafetu,“ povedal Marián Kamenčík z ROIN squash tímu Hlohovec.

„Už len telegraficky uvediem, že v najzaujímavejšom a najkrajšom zápase šampionátu vekom ešte junior Šimon Maťas porazil vo štvrťfinále bývalého Majstra Slovenska z roku 2014 Petra Kviečinského, keď prehrával už 0:2 na sety. Odhodlanie, kreativita, nebojácnosť i psychická odolnosť mladého squashistu zaskočili onedlho 35-ročného skúseného Kviečinského. Š. Maťas potom nastúpil proti päťnásobnému držiteľovi národného titulu Marekovi Maníkovi a podľahol mu 0:3,“ pokračuje Kamenčík.

Druhé semifinále bolo jasnou záležitosťou Miroslava Cellera, ktorý zvíťazil nad Tomášom Tóthom 3:0. Finále ponúklo päťsetovú bitku i kúsok romantiky na koniec. M. Maník vyhrával už 2:0 na sety a chýbali mi dve loptičky do získania 6. titulu. „M. Celler však zapol na vyššie obrátky, spresnil hru, bol kreatívnejší a nakoniec obhájil titul z minulého roka. Porazený finalista po zápase priamo na kurte požiadal svoju partnerku o ruku. Zvíťazili vlastne obaja…,“ dodal na záver Kamenčík.

Zdroj: Marián Kamenčík, ROIN squash tím Hlohovec

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM