Erik Bojničan Rôzne

Hlohovecký Ex Libirs už má vo svete cveng: V súťaži 2 330 prác, pozrite víťazov

Talentovaní mladí ľudia, ich pedagógovia a hnihovníci sa zapojili do súťaže Ex Libirs, ktorá sa tradične koná v Hlohovci. Spolu 2 330 súťažných prác z celého sveta sa zúčastnilo na bienále, ktorého témou bol Vodný svet.

Ilustračný obrázok k článku Hlohovecký Ex Libirs už má vo svete cveng: V súťaži 2 330 prác, pozrite víťazov
Zdroj: TASR

Natália Deáková z Považskej Bystrice v kategórii návrhov žiakov do 15 rokov a Poliak Blažej Kmonk z mesta Krosno v kategórii prác žiakov do 15 rokov sa stali víťazmi 15. ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže v tvorbe knižnej značky pre deti Ex libris Hlohovec. Spolu 2330 súťažných prác od 2011 detí z 15 krajín sveta sa zúčastnilo na bienále, ktorého témou bol Vodný svet.

Súťažiaci z celého sveta

Práce do Hlohovca prišli z Argentíny, Ukrajiny, Bieloruska, Turecka, Bulharska, Srbska, Česka, Slovinska, Ruska, Estónska, Francúzska, Maďarska, Poľska i Indie, Slovensko malo zastúpenie takmer štyrmi desiatkami miest. Slovenská komisia UNESCO udelila svoju cenu Vere Ostroukh z Bieloruska, cena predsedu Trnavského samosprávneho kraja putovala do rúk Daniely Černickej z Michaloviec a cenu primátora Hlohovca získala Nastia Koltun z Ukrajiny. Kategóriu žiakov ZUŠ do 15 rokov vyhrala Natália Kamenistá z Holíča a voľnú kategóriu detí do 11 rokov Sára Hochmanová, takisto z Holíča. Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana vyzdvihol cenou prácu Rebeky Hruščovej z Banskej Bystrice.

Ocenení aj pedagógovia

Porota udelila Cenu pre pedagóga Matejovi Giderovi zo Slovinska za invenčné a novátorské zobrazenie predpísanej témy, za výbornú kolekciu prác jeho žiakov, ktorá vznikla v podmienkach elementárneho školstva, a Jane Mikuláškovej z Holíča za pedagogické majstrovstvo pri výchove mladých talentov, za osobité kompozičné riešenia a najmä za nebojácne použitie farieb pri konečnom dizajne detských knižných značiek.

Výstava Ex libris Hlohovec Vodný svet je prístupná verejnosti do 1. novembra vo Vlastivednom múzeu na Františkánskom námestí v Hlohovci.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM