Erik Bojničan Kultúra

Hlohovská umelkyňa Martina (25) vytiahla intímnu sériu: OBRAZY, ktoré odkrývajú viac, akoby ste čakali!

Provokatívne práce mladej umelkyne z Hlohovca Martiny Chudej (25) sa už dočkali pocty na výstavách, kde zaujali odbornú aj širokú verejnosť. Pozrite si FOTO, ako najnovšie popustila uzdu fantázii.

Ilustračný obrázok k článku Hlohovská umelkyňa Martina (25) vytiahla intímnu sériu: OBRAZY, ktoré odkrývajú viac, akoby ste čakali!
Zdroj: Dnes24.sk

Nadaná Hlohovčanka Martina Chudá pôsobí ako učiteľka výtvarného odboru v ZUŠ, no vo voľnom čase sa tiež venuje vlastnej výtvarnej tvorbe. Jej diela sa už dočkali pocty na viacerých výstavách.

Aktuálne jedna prebieha v Bratislave. Výstava s názvom „Ako keby ani nebola…“ je spoločným projektom Martiny Chudej (25) a Zuzany Kužmovej (27), ktoré v tomto zoskupení vystavujú už po druhý krát. O ich prvom spoločnom počine si môžete prečítať v článku: Mladá hlohovská umelkyňa Martina Chudá (25) rada provokuje: Z jej autoportrétu ostanete PAF! FOTO

Ako hovorí ich kurátorka Karin Patúcová, to, čo ich spája je intimita aktu odhalenia, posúvanie hraníc osobného priestoru, spochybňovanie vnímania stereotypných vzorcov.

Netradičné poňatie

Martina vo svojich dielach pracuje so sypkovinou z použitých páperových vankúšov či paplónov. „Tá sa stáva podkladom pre maľbu alebo nosným materiálom pre objekt. Svojim prirodzeným opotrebovaním – ľudským telom, potom, telesnými sekrétmi – je dokonalým odkazom na intimitu a telesnosť s posunutou estetikou,“ hovorí umelkyňa, ktorej inštalácia pozostáva zo série objektov a 9 malieb v tematickom kruhovom formáte. Vo svojich obrazoch sa pohybuje v rovine intimity medzi mužom a ženou.

„S prísľubom toho čo príde :) skúma zákutia ľudského tela, v náznakoch odhaľuje jeho fragmenty. V podobe telesných zátiší na kruhovom podklade obrazu pôsobia ako ornament, či výšivka,“ vysvetľuje kurátorka, ktorá dodáva, že obraz sa postupne zhmotňuje do objektu, symbolicky predstavujúceho samotné telo prepojené s druhým telom – obrazom a spája sa pomocou „pupočnej“ šnúry, pomyselného aj doslovného komunikačného kanála medzi dvoma bytosťami.

„Jedná sa o osobnú výpoveď, zmiešané pocity, strach, ale aj blízkosť dvoch ľudí a spojenie vo vyššom zmysle než len fyzickom…,“ dodala Martina k svojim prácam.

Skrytá symbolika

Inštalácia Zuzany s názvom „O krehkosti bytia“ rozoberá tému tenkých hraníc ochrany, zraniteľnosti a intimity. Ide o inštaláciu objektov a interaktívnu „sociologickú sondu“, ktorá prezentuje odpovede respondentov na otázku „Aké slová sa vám asociujú so slovom žena?“. Pohyblivá inštalácia z odliatkov vajíčok je zámerne umiestnená v priestore, cez ktorý sa pohybujú ľudia.

„Vajíčka sú odlievané fragmentálne, čo naznačuje ich rozbitie, znehodnotenie, ich krehkosť. Divák, ktorý sa okolo inštalácie pohybuje objektmi už len svojou fyzickou prítomnosťou. Môže ich tak ohroziť, poškodiť, zraniť, narušiť ich prirodzené prostredie,“ vysvetľuje Zuzana.

V tretej časti inštalácie sa Zuzana upriamuje na odhalenie najintímnejšej časti ženského oblečenia – spodnej bielizne. „Formu nohavičiek po privlastnení dotvára do podoby mikrosvetov – krajín vynárajúcich sa na povrchu materiálu. Aplikáciou rôznych predmetov každodennej potreby (piercing, výšivka…) odosobňuje túto časť oblečenia od jej vlastníčky a tak vznikajú svojbytné objekty,“ dodáva kurátorka a na záver hovorí o spoločnej inštalácií oboch autoriek, ktoré sa stretávajú priamo na zemi v odkazoch a náznakoch váľajúcich sa fragmentov symbolických tiel – vankúšov, ktoré sa stávajú bezpečnou ochranou pre krehkosť škrupín ako zárodkov nového myslenia, tvorenia, života.

Výstava prebieha v Galérií Tvorivô na Bezručovej ulici 1 (oproti Modrému kostolíku) v Bratislave. Návšteva je možná každý pracovný deň od 15:00 do 19:00 do 11.3 2016. Vstup na výstavu je voľný.

Pozrite si zábery z výstavy v našej fotogalérii.

Môže vás zaujímať:

Mladá hlohovská umelkyňa Martina Chudá (25) rada provokuje: Z jej autoportrétu ostanete PAF! FOTO

Foto: Peter Lančarič

Mladej hlohovskej umelkyni Martine rozhodne nechýba guráž
21
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM